activiteitenkalender

cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
29 apr

Muizenwandeling in Sint-Lievens-Houtem

Organisatie Natuurpunt. Benieuwd welke van de 20 Vlaamse 'muizen'-soorten je kunt spotten in Cotthembos? Aan de hand van vooraf opgestelde muizenvallen (waarmee we muizen levend vangen) ontdekken we welke soorten in welk biotoop leven. Een natuuractiviteit bij uitstek voor jong en oud. Afspraak aan de bosrand, einde Aalmoezenie in Sint-Lievens-Houtem.  Einde rond 22u.

dieren
30 apr

familiewandeling thema voorjaarsflora in Brakel

Organisatie Natuurpunt. INfo: An De Schrijver, tel 0484/777244. Afspraak om 14u aan de boembekemolen, boembeke 18 in Brakel voor een voorjaarsflorawandeling. Einde omstreeks 16u.

gezinsactiviteiten
30 apr

ruige tocht doorheen moeras, broekbos en hellingbos in Ronse

Organisatie Natuurpunt. Info: Philippe Moreaux, tel. 0476/49246. Start om 14u vanuit het Hof ter Guchten, Rotterijstraat 278 in Ronse, waar er parkeergelegeheid is. We volgen geen wandelpaden maar gaan dwars door het gebeid. Nadien mogelijkheid tot napraten bij  een hapje en een drankje. Einde omstreeks 18u. Meebrengen: laarzen.

30 apr

voorjaarsflora van het Bos Ter Rijst

Organisatie Natuurpunt. Plantentocht voor beginners en geïnteresseerden. Afspraak om 14u aan parking Bosgat, Bosgatstraat te Schrorisse. INfo: Ronny De Clercq, tel. 055/456342 of ronnydeclercq@pandora.be Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, eventueel loep en plantengids. Einde rond 17u.

planten
30 apr

klavertjevierwandeling 'de natuur als uitvinder'

Organisatie NEC De Pastorie. Altijd al gedacht dat mensen geniale uitvinders zijn? Groot gelijk, maar laten we toch even relativeren. Misschien is de mens gewoon een goede observator van wat er rond hem gebeurt. Misschien haald de mens af en toe 'zijn mosterd' elders... uit de natuur bijvoorbeeld. Wandel op zondag 30 april mee met natuurgids Griet Van Dorpe en ontdek de natuur als muze van talrijke uitvindingen door de mens. Deelnemen is gratis. Best aangepast schoeisel voorzien. Meer info via 0478/634569 of info@necdepastorie.be .

gezinsactiviteiten
01 mei

Akkervogelwandeling in Herzele

Organisatie Natuurpunt. De veldleeuwerik, de patrijs, de gele kwikstaart, de kievit, de geelgors en nog andere akkervogels verdwijnen de laatste jaren spectaculair uit onze velden. De toenemende versnippering van het landbouwgebied speelt ook een rol. Hoe kunnen we onze akkervogels nu helpen? Wat zijn de oorzaken van de steile achteruitgang? Zijn er haalbare oplossingen en hoe kunnen we ons steentje bijdragen als natuurvereniging? Toch is het mogelijk om akkervogels nog een toekomst te gunnen. Dat hoeft niet noodzakelijk via reservaten of een terugkeer naar de landbouw uit grootvaders tijd. Kleine maatregelen kunnen al heel wat succes oogsten. info: info@natuurpuntherzele.be . Afspraak op maandag 1 mei om 8u30 aan De Kollebloem, Doornstraat 30 in Sint-Lievens-Esse (Herzele). Einde rond 11u. Gratis deelname.

dieren
05 mei

nachtvlinders in het wachtbekken (Erpe-Mere)

Organisatie Natuurpunt. Als het weer het toelaat, stellen we de nachtvlinderval op in het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253 in Erpe. De bedoeling is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, te bekijken, te fotograferen en indien mogelijk op naam te brengen. De volgende morgen, zaterdag 6 mei van 7u tot 10u bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Kijk op de facebookpagina van Natuurpunt Erpe Mere of de activiteit door gaat. Info: Peter D'Hondt 0477/889746.

dieren
07 mei

Gorzendag in Oudenaarde

Organisatie Natuurpunt.  Info: Paul Vandenbulcke 0475/346586. We komen samen om 8u aan de loods van bos 't Ename (Boskant 56 in Ename) om daarna in verschillende teams uit te zwermen over onze regio met als doel zo veel mogelijk gorzen, leeuweriken en andere akkervogels te noteren. nadien komen we (optioneel) terug samen aan de loods rond 12u30. Bij de terugkomst is er brood en beleg voorzien (tegen kostprijs). Gelieve hiervoor te laten weten of je blijft meeëten 's middags (email naar paul@pvsed.com)

dieren
07 mei

lentewandeling in de Reytmeersen Oudenaarde

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u aan de parking achter de kerk van Nederename. Einde omstreeks 17u. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, verrekijker.

landschap
14 mei

landschapswandeling in Erondegem

Organisatie Natuurpunt. We vertrekken aan de kerk van Erondegem, Erondegemdorp om via het bos en spoorwegkouter kennis te maken met de verschillende landschappen. Info: Peter D'Hondt, 0477/889746.

landschap
20 mei

plantenstudie dagactiviteit in Sint-Lievens-Houtem

Organisatie Natuurpunt. De ganse dag planteninventarisatie in kmhok D3.54.44, met een groot deel van het centrum, enkele veldwegen en een stukje Cotthembos, waarbij ook het gebruik van verschillende palntenboeken aan bod komt. Einde om 17u.
afspraak aan het einde van de straat Aalmoezenie in Sint Lievens-Houtem op zaterdag 20 mei om 9u30. Meebrengen: laarzen, loep, flora, lunchpakket en drank. Meer info: nphoutem@gmail.com.

planten
02 jun

nachtvlinders in het wachtbekken (Erpe-Mere)

Organisatie Natuurpunt. Als het weer het toelaat, stellen we de nachtvlinderval op in het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253 in Erpe. De bedoeling is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, te bekijken, te fotograferen en indien mogelijk op naam te brengen. De volgende morgen, zaterdag 3 juni van 7u tot 10u bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Kijk op de facebookpagina van Natuurpunt Erpe Mere of de activiteit door gaat. Info: Peter D'Hondt 0477/889746.

dieren
11 jun

Orchideeën bewonderen

Organisatie Natuurpunt. Iedereen kent de orchideeën op de vensterbank. In de weide vinden we echter soorten die er volledig anders uit zien. Samen met andere bloemen zoals echte koekoeksbloem en ratelaar geniete we van schilderachtige bloemenpracht. Afspraak om 9u30 aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139 in Erpe. Info: Peter D'Hondt, tel. 0477/889746

planten
18 jun

kruidenwandeling in Sint-Lievens-Esse (Herzele)

Organisatie Natuurpunt. Kruidenwandeling in Sint-Lievens-Esse. Meer info op www.natuurpuntherzele.be .

25 jun

fietstocht naar het Parkbos/uilenbroek

Organisatie Natuurpunt. Vertrek vanuit Herzele Meer info op www.natuurpuntherzele.be .

wandelen en fietsen
08 jul

de Vlaamse Ardennen dagen je uit

Op 8 juli vieren we ons 25 jarig bestaan met een gezinshappening en een challenge ten voordele van streekmotor 23. Binnenkort lees je er hier meer over. Hou alvast de datum vrij!

gezinsactiviteiten
RLVA

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.