activiteitenkalender

cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
30 sep

Paddenstoelen in aantocht in Herzele

Organisatie Natuurpunt.

Laat je verwonderen door hun immense verscheidenheid aan vormen, kleuren én geuren. Sommige zijn ware delicatessen, maar van andere zijn een paar hapjes al dodelijk. Wist je dat er in Vlaanderen een kleine 4000 soorten voorkomen?

Wat doen paddenstoelen überhaupt in de natuur? En hoe leven ze? Kom het allemaal te weten op onze wandelingen dit najaar. Dit jaar organiseert Natuurpunt Herzele - wegens het grote succes van vorige jaren - twee wandelingen: op zondag 30 september en op zondag 21 oktober. Telkens van 9u30 tot 12u in Sint Antelinks.

meer info:

wandeling 30 september

wandeling 21 oktober

30 sep

Geologie wandeling in het Burreken

Organisatie Natuurpunt. Kom jij ook naar de geologiewandeling op zondag 30 september in het Burreken?
In een landschap van bronbossen, getuigenheuvels en holle wegen gaan we op zoek naar bronnen, veldstenen en verglijdingen. Zo komen we meer te weten over het ontstaan van het landschap zoals we het nu kennen en over het eindeloze werk van weer en wind. Onze gids is Marc De Jonghe, ervaren natuurgids en geologie liefhebber. Voorkennis is niet vereist. Afspraak om 9u30 aan Perreveld thv N°14 te Zegelsem. Einde omstreeks 12u30.

Gelieve je aanwezigheid te bevestigen bij Jos Gyssels, tel. 0473/524127 of mail jos.gyssels@proximus.be.

landschap
30 sep

Klavertjevierwandeling 'Lastige buren?' in Sint-Lievens-Houtem

Organisatie NEC De Pastorie, Sint-Lievens-Houtem. Natuur in de buurt brengt rust en is goed voor onze gezondheid. Toch worden sommige planten en dieren eerder beschouwd als ‘lastige buren’. Muggen, wespen, kauwen, marters, distels, pollen, om nog maar te zwijgen van vossen en everzwijnen, komen vaak negatief in het nieuws. Waarom wordt de natuurlust soms ervaren als een last en hoe kunnen we hier beter mee leren omgaan?
Tijdens de klavertjevierwandeling op zondag 30 september kan je enkele lastpakken beter leren begrijpen en krijg je tips om volop te blijven genieten van buur natuur!
De wandeling start om 14 uur aan het NEC, Halleweg 15 in Zonnegem. Best aangepast schoeisel voorzien. Voor vragen en info: necdepastorie@sint-lievens-houtem.be of M 0478 63 45 69

06 okt

milieubeurs en fruithappening

Op zaterdagnamiddag 6 oktober vind je ons terug op de milieubeurs van Wortegem-Petegem. Die vindt plaats in de grote feesttent van Domein De Ghellinck.

We stellen er onze proefstand op met oude fruitrassen, er zijn ent- en snoeidemonstraties, er komt een pomoloog die je helpt om de appels uit je tuin te determineren, er zijn planmomenten waar je advies kunt inwinnen voor je beplantingsplannen, …

We sluiten met onze najaarshappening aan bij de tweejaarlijkse milieubeurs van het gemeentebestuur Wortegem-Petegem dat dit jaar als thema ‘Repair Café’ krijgt.
Naast onze info-, demo- en proefstands rond fruit en inheems groen kun je er dus ook terecht voor hulp of advies voor het herstellen van kapotte spullen. Van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers,… samen met deskundige vrijwilligers staan we stil bij wat nog repareerbaar is.

Bovendien is het oud kasteelpark van Domein De Ghellinck met z’n verschillende speeltuintjes, vijvers en wandelpaden ideaal voor een leuke gezinsuitstap. Een aanrader!

 Meer weten? INFO@RLVA.BE of 055/207265.

gezinsactiviteiten
RLVA
11 okt

les 3 plantencursus: ken je plantenfamilie, van familie tot soort, welke plant in welke context

Organisatie Natuurpunt. Wil je meer weten over de planten, hoe ze te herkennen, te determineren, in welk milieu ze voorkomen... dan is deze cursus iets voor jou. De cursus vindt plaats op 31 augustus, 20 september en 11 oktober, telkens van 9u30 tot 12u30 bij het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Veemarkt 27 in Ronse. De cursus wordt gegeven door Kristel Keppens, lesgeefster van Natuurpunt-CVN. Volgend jaar wordt de cursus verder gezet. Kostprijs voor de drie lessen (incl. drankje) is 21 euro. Voor meer info en inschrijven: marie-anne.de.geest@hotmail.be

cursussen en workshops
13 okt

workshop larvenhuidjes libellen determineren

Organisatie Libellenvereniging Vlaanderen. Op zaterdag 13 oktober organiseert de Libellenvereniging Vlaanderen een workshop om larven en larvenhuidjes van libellen te leren kennen.

Christophe Brochard uit Nederland zal in zijn typische aanstekelijke en enthousiaste stijl een presentatie geven over ecologie en gedrag van libellenlarven, met prachtige macrofoto's. Daarna gaan we met de aanwezige stereomicroscopen aan de slag om larvenhuidjes te determineren. Niet te missen voor zowel beginners als gevorderden, jong en oud; er worden larvenhuidjes voorzien, maar breng gerust je eigen verzamelde exemplaren mee, uit België of Europa.
Christophe is auteur van de KNNV boeken over libellenlarven en larvenhuidjes; via deze link kan je hier meer over vernemen. De workshop gaat door in het Provinciaal Natuureducatief Centrum de Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Zwalm, op zaterdag 13 oktober van 10 tot 17u. Het is ook mogelijk om alleen de voormiddagsessie (presentatie en begin van de workshop) of de namiddagsessie (verderzetting van de workshop) te volgen. De workshop is gratis, maar inschrijving is verplicht omdat het aantal plaatsen (en bino's) beperkt is. Eigen lunch te voorzien; drank is ter plaatse te verkrijgen.
Meer info op https://www.odonata.be/activiteitenkalender/330-2018-zaterdag-13-oktober-workshop-larvenhuidjes-libellen-determineren , of inschrijven via deze link

cursussen en workshops
20 okt

dag van de trage weg / nacht van de duisternis in Brakel

organisatie MOW, Natuurpunt, EcoSnooze. Samenkomst om 18u aan het Riedeplein Michelbeke (Brakel). Degustatiewandeling langs trage wegen in Brakel. Op verschillende punten kunnen we ons verwarmen aan een feeëriek vuurtje met een hapje en drankje. Mogelijkheid om achteraf iets te drinken en nog even te blijven plakken.

Meenemen: zaklamp, fluohesje en aangepast schoeisel. Einde omstreeks 22u.
Deelname: MOW- en NP-leden: 9 euro, niet-leden 10 euro. Inschrijven via info@milieufrontomerwattez.be of 055/30.96.66 voor 18 oktober.

gezinsactiviteiten
21 okt

Paddenstoelen in aantocht in Herzele

Organisatie Natuurpunt.

Laat je verwonderen door hun immense verscheidenheid aan vormen, kleuren én geuren. Sommige zijn ware delicatessen, maar van andere zijn een paar hapjes al dodelijk. Wist je dat er in Vlaanderen een kleine 4000 soorten voorkomen?

Wat doen paddenstoelen überhaupt in de natuur? En hoe leven ze? Kom het allemaal te weten op onze wandelingen dit najaar. Dit jaar organiseert Natuurpunt Herzele - wegens het grote succes van vorige jaren - twee wandelingen: op zondag 30 september en op zondag 21 oktober. Telkens van 9u30 tot 12u in Sint Antelinks.

meer info:

wandeling 30 september

wandeling 21 oktober

21 okt

Dag van de trage weg in Ruien

Oranisatie Natuurpunt, MOW, gmeente Kluisbergen. Samenkomst om 14 uur aan de kerk van Ruien, Ruienplein. Een wandeling van ongeveer 7km/4km o.l.v. een gids brengt je langs de trage wegen te Ruien. Naast de betontegelpaadjes die Ruien rijk is ontdek je de nieuwe verbinding langs de rand van het Kluisbos tussen de Kokereelstraat en Vogelzang. Na een passage door het Kluisbos gaan we terug richting de Schelde via een nieuwe verbinding door een akker en langs het oude spoorwegtraject. Einde omstreeks 17 uur. Meebrengen: goede wandelschoenen. Info: Filip Keirse, 0487/64 79 01. Na de wandeling kun je nog nagenieten van een drankje, aangeboden door het gemeentebestuur Kluisbergen. Inschrijven is niet nodig, gratis activiteit.

landschap
27 okt

Workshop takken busselen voor bakovens

Activiteit in het kader van het project 'Vuur doet leven!'.

Takkenbussels of mutsaards maken is een goede manier om de fijne takken van knotbomen te bewaren en te verwerken. Het verplaatsen en stapelen van dit knot- en hakhout wordt ook eenvoudiger. Na een inleiding over de cultuurhistorische aspecten van knotbomen en geriefhout leren we samen takken busselen. Tussendoor stoken we ook de oven warm en maken we samen een gerechtje klaar om de dag met een warme hap af te sluiten. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Kostprijs: 12 euro (sociale prijs 5 euro). Meebrengen: lunchpakket en aangepaste kledij. Inschrijven via https://www.vormingplus-vlad.be/workshop-takken-busselen-voor-bakovens

cursussen en workshops
RLVA
13 nov

infomoment trage wegen Wortegem-Petegem

Infomoment waarop de evaluatiekaart van de trage wegen in Elsegem, Moregem en Ooike toegelicht wordt. Mogelijkheid tot het geven van opmerkingen en suggesties.
om 19u30 in 'Schoolke' Moregem. Meer info via info@rlva.be of 055/20 72 65.

RLVA
24 nov

Tussen molens en ovens, een landschapswandeling

Activiteit in het kader van het project 'Vuur doet leven!'.

We maken een tocht van ongeveer 13 km. langs trage wegen en door een glooiend landschap in de herfst. Onderweg besteden we aandacht aan knotbomen en andere cultuurhistorische elementen. We brengen een bezoek aan de nog steeds werkende Kasteelmolen en beklimmen de Bossenare om even halt te houden bij de oude staakmolen en van het panorama te genieten. Daarna zijn we te gast in Hofke ter Musse waar de oven warm wordt gestookt en uitleg wordt gegeven bij het materiaal dat in deze streek in bakhuizen gebruikt werd. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Kostprijs: 10 euro (sociale prijs: 2 euro). Meebrengen: aangepaste kledij en stapschoenen. Inschrijven via https://www.vormingplus-vlad.be/tussen-molens-en-ovens

cursussen en workshops
RLVA
12 dec

infomoment trage wegen Brakel

Infomoment waarop de evaluatiekaart van de trage wegen in Michelbeke, Sint-Maria-Oudenhove en Nederbrakel (deel) toegelicht wordt. Gelegenheid tot het geven van opmerkingen en suggesties. Om 12 december om 19u30 in De Vierklaver. Inschrijven vereist via milieu@brakel.be of 055/43 17 60.

RLVA

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.