activiteitenkalender

cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
24 sep

Natuurreservatentocht van de padstappers (Geraardsbergen)

Uitgestippelde wandeltochten van 6, 10, 14, 18, 22, 26 en 32 km doorheen o.m. Hasseltbos, Moenebroek, Boelaremeersen en de Nuchten. Vrije start van 7u tot 15u, aankomst tot 18u verzamelpunt: Werkplaatsen Derito, Hasseltkouter 57, Ophasselt. meer info: www.padstappers.be

wandelen en fietsen
24 sep

klavertjevierwandeling 'mobiliteit in de natuur'

Organisatie NEC De Pastorie Sint-Lievens-Houtem. Met een uitstapje in de natuur hoopt iedereen tot rust te komen en even te ontsnappen aan het dagelijkse fileleed, snelheidsduivels, wegomleggingen en verkeersonveiligheid. Niets is echter wat het lijkt. De week van de mobiliteit is het uitgelezen moment om mobiliteit in de natuur onder de loep te nemen. Wees slim mobiel en kom te voet of met de fiets! Deelnemen is gratis, wel aangepast schoeisel voorzien. Vertrek om 14 uur aan de watermolen, Eiland 21 in Sint-Lievens-Houtem. Voor vragen en info: necdepastorie@sint-lievens-houtem.be of 0478634569.

gezinsactiviteiten
01 okt

opendeurdag bij SOS Wilde Dieren

Verneem alles over de werking van het Geraardsbergse opvangcentrum voor vogels en wilde dieren en over de vele dieren die er worden opgevangen en verzorgd. Na het bezoek kan je nog even nagenieten met een pannenkoek en een streekbiertje of frisdrank.

Doorlopend van 10u tot 18u.
Adres: SOS Wilde Dieren, Hoge Buizemont 211, Geraardsbergen
meer info: www.soswildedieren.be

gezinsactiviteiten
01 okt

paddenstoelenwandeling in Herzele

Organisatie Natuurpunt. Als je een beetje een natuurliefhebber bent en tevens wat culinaire interesse hebt, dan zijn in oktober paddenstoelen nooit ver uit je gedachten. Ze zijn een wereld op zich, die plots verschijnende ‘stoelen’, waarvan we niet altijd weten of ze giftig zijn of eetbaar. Ze zijn soms prachtig gekleurd, en soms bijna niet op te merken door hun vage verschijningsvorm. Ze kunnen stinken als de pest, maar ook geuren naar vanille. Ze tonen ons in het najaar, voor het komen van de winter, nog een laatste keer de groeikracht van de natuur. We besteden aandacht aan de verschillende soorten, bekijken de standplaats, de interactie met andere organismen en de manier waarop men ze kan herkennen. Verder is het niet alleen kijken, maar ook betasten, proeven en ruiken. De paddenstoel heeft een belangrijke plaats in het volksgeloof en legendes en ook die komen aan bod. Iedereen welkom. Gratis.

afspraak aan de oude steenbakkerij, Kauwstraat 102 in Sint-Lievens-Esse

gezinsactiviteiten
08 okt

Week van het bos

Maak je klaar voor de Week van het Bos van 8 tot 15 oktober. Doe mee, sport mee, wandel mee en geniet mee, want de natuur beweegt ons allemaal! Al dat groen geeft je een extra dosis energie tijdens het fietsen, drentelen, hardlopen, rollebollen of gewoonweg terwijl je lekker luiert in het gras. Ontdek het aanbod op www.weekvanhetbos.be.

gezinsactiviteiten
08 okt

Bosleven

Organisatie Natuurpunt. Om de week van het bos te vieren gaan we op zoek naar het verborgen leven in het bos. Wonen er kabouters in de paddenstoelen? Waar zit die eikelmuis nu toch? Ook de vijver vergeten we niet. Afspraak aan het gemeentelijk administratief centrum, Oudenaardsesteenweg 458 in Erpe-Mere. Meer info: 0477/889746.

gezinsactiviteiten
14 okt

Nacht van de duisternis in Maarkedal

Organisatie Milieufront Omer Wattez, Natuurpunt en Pasar. Vuurwandeling. Inschrijven tussen 19u en 20u juist achter de kerk van Schorisse – 5 stopplaatsen waar telkens iets te beleven of te proeven valt. Breng een kaars én een fluovestje mee. Deelname: 5 euro niet-leden/ 4 euro voor leden van MOW, Natuurpunt, Pasar. Een avond om te ervaren wat we zonder elektrische middelen aan beeld en klank kunnen vergaren. Het wordt een boeiende beleveni

gezinsactiviteiten
15 okt

Wandelen in slow motion

Op de Dag van de Trage Weg kan je langs een bewegwijzerd parcours op eigen tempo genieten van natuur en cultuur. (Her)ontdek de trage wegen in Mere en kies voor de afstand van 12 km, 17 km of de buggyroute van 5 km. Vertrekken kan tussen 8u00 en 9u30. Om organisatorische redenen wordt gevraagd om vooraf in te schrijven vóór 13 oktober, 11 uur via milieuraad@erpe-mere.be of telefonisch 053/60 34 52.
Best aangepast schoeisel voorzien. Wij sporen graag iedereen aan om met de fiets te komen. (info Trage Wegen vzw : www.tragewegen.be/)
Wanneer? 15/10/2017 van 08u00 tot 12u00
Afspraakplaats 't Hof Schuurke Wilgendries 4, 9420 Erpe-Mere

gezinsactiviteiten
15 okt

Dag van de Trage Weg te Michelbeke

organisatie MOW.  Info: Filip Keirse tel. 055/38.78.83 . Start om 14u aan het Riedeplein in Michelbeke. Trage wegenwandeling in Michelbeke met de nieuwe wandelkaart van MOW. We eindigen onze wandeling met een bezoek aan de Alpacaboerderij Ecosnooze, waar we alles te weten komen over de alpaca’s en de verwerking van hun bijzondere wol. We ontdekken de ‘Ecoz Waterzuivering’ en de geneeskrachtige waterkers. We krijgen een drank naar keuze aangeboden (inbegrepen in de prijs). Wie wil maakt een avontuurlijke wandeling in het gezelschap van de lieve hooggevoelige alpaca’s. Deelnemen kost 5 euro voor MOW-leden – 6 euro voor niet-leden.

wandelen en fietsen
15 okt

Dag van de Trage Weg te Zwalm

Organisatie  Trage Wegen werkgroep Zwalm, Geschied- en Heemkundekring ‘De Zwalm’, Natuurpunt Zwalmvallei en de gemeente Zwalm zelf. Start om 14u. Afspraakplaats nog niet bekend, neem conatct op met Bart Boydens, bboydens@hotmail. com om dit te vernemen.Een fikse zondagnamiddagwandeling langs oude en nieuwe trage wegen in Zwalm. Meebrengen: stevig schoeisel en enthousiasme voor het wandelparadijs Zwalm.

wandelen en fietsen
18 okt

Vorming voor begeleiders van mensen met een beperking

Organisatie De Helix. De dienst Milieuvorming en -educatie organiseert een vorming rond dieren en natuur met als doelgroep begeleiders van mensen met een beperking. De vorming gaat door in De Kleppe in Everbeek op woensdag 18 oktober 2017 van 13.30 u. tot 17.00 u. De Kleppe is een vakantieverblijf voor mensen met een beperking en is een toonbeeld in het kader van het gebruik van kleine boerderijdieren in de zorgsector. De vorming bestaat uit twee delen: Deel 1: Zintuigenwandeling Deel 2: Vorming ‘Dieren in de zorg’ Meer info en inschrijven

cursussen en workshops
22 okt

over padden, paden en paddenstoelen

Organisatie Natuurpunt. Samenkomst om 14u aan de parking aan café de Zandvlooi, Passionistenstraat 48 in Kruishoutem. We verkennen Lozerbos via onverharde wegen, maken kennis met enkele opvallende paddenstoelen en bekijken ook even de paddentunnels. Einde rond 17u

gezinsactiviteiten
29 okt

Fruit Bij en Jij

Op zondag 29 oktober staan het koetshuis en het abdijpark in Geraardsbergen de hele dag in het teken van bijen, streekeigen groen en (fruit)bomen. Het wordt een dag vol boeiende activiteiten waarbij ook de onderlinge samenhang tussen de bijen als bestuivers en de planten als voedselbron aan bod komen. Klik voor het gedetailleerd programma.

gezinsactiviteiten
RLVA
29 okt

familiewandeling aan de boembekemolen (Brakel)

Organisatie Natuurpunt. Familiewandeling met start om 14u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 in Brakel. Info: An De Schrijver, tel. 0484/77 72 44. Einde omstreeks 16u.

gezinsactiviteiten
06 nov

cursus zoogdieren in Sint-Lievens-Houtem

Organisatie Natuurpunt. Tijdens de zoogdierencursus “full option” combineren we theorie met de belangrijkste methoden om deze geheimzinnigen te inventariseren. We lichten dus niet alleen de soorten en hun levenswijze toe, maar we gaan ook vleermuizen beluisteren met een bat-detector, braakballen pluizen, muizen vangen met live-traps en spoorzoeken. Duik mee de nacht in en laat je onderdompelen in de wondere wereld van onze zoogdieren.

Les 1 : Vleermuizen + bat-detector

Les 2 : Knaagdieren en insecteneters

Les 3 : Braakballen en live-traps

Les 4 : Grof wild (Roofdieren en hoefdieren)

Les 5 : Gewoon ongewoon (haas, konijn, egel, eekhoorn) + Spoorzoeken

Les 6 : Excursie spoorzoeken

meer info en inschrijven op http://www.natuurpunthoutem.be/?p=2342

cursussen en workshops
12 nov

de Sint achterna

Organisatie Natuurpunt. Winterse wandeling in Erpe-Mere om van de kale schoonheid te genieten. Voor de brave kindjes is er chocolade.

Afspraak aan de kerk, Meredorp in Erpe-Mere. Meer info: peter.dhondt@telenet.be of 0477/889746

gezinsactiviteiten
02 dec

Uilentocht in het Raspaillebos (Geraardsbergen)

Organisatie Natuurpunt. Avondwandeling in het Raspaillebos, op zoek naar de bosuil. Als het weer meevalt, is een auditief spektakel gegarandeerd. Met wat geluk krijgen we er ook een of meerdere te zien. Aansluitend borrel, koffie, thee of warme choco. tijdstip: 17u-19u30. verzamelpunt: De Helix, Hoogvorst 2, Grimminge
info: koen.x.hilde@gmail.com, 0472 90 80 57 kostprijs: 1€ pp. of 2€ per gezin

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.