cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
30 mrt

Workshop takken busselen voor bakovens

Organisatie RLVA en Vormingplus VLAD.

Takkenbussels of mutsaards maken is een goede manier om de fijne takken van knotbomen te bewaren en te verwerken. Het verplaatsen en stapelen van dit knot- en hakhout wordt ook eenvoudiger en kan leiden tot een prachtige houtmijt. Na een inleiding over de cultuurhistorische aspecten van knotbomen en geriefhout leren we samen takken busselen. Tussendoor stoken we ook de oven heet en maken we samen een gerechtje klaar om de dag met een warme hap af te sluiten. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Zaterdag 30/3 09:30 - 15:00 De Natuurpuntloods van Bos 't Ename Braambrugstraat 9700 Ename

Praktische info voor cursisten Breng goede kledij, schoeisel en werkmateriaal (handschoenen, kapmes en eventueel een bindpaard) mee. € 12.00 - Standaardprijs, € 5.00 - Sociale prijs.
Inschrijven via https://www.vormingplus-vlad.be/workshop-takken-busselen-voor-bakovens-0

cursussen en workshops
RLVA
30 mrt

nacht van de steenuil

Organisatie Natuurpunt. In heel Vlaanderen kan je op 30 maart 2019 deelnemen aan de Nacht van de Steenuil.
Op de Nacht van de Steenuil maak je kennis met het kleinste en sympathiekste uiltje van Vlaanderen. Deze rakker met knalgele ogen heeft een voorliefde voor holle knotwilgen als broedplaats en wordt actief in de vooravond.
Afspraak op 30 maart om 19u30 aan het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1 in Sint-Antelinks (Herzele). Einde omstreeks 22u. Meer info: info@natuurpuntherzele.be

dieren
31 mrt

het vroege voorjaar in Zarlardinge - wandeling

Organisatie Natuurpunt. Zarlardinge is een eenvoudige oeroude landbouw-gemeente met grote landschappelijke waarde en veel rust en groen. We wandelen door drie beekvalleitjes en op de kouters kunnen we de steeds zeldzamer wordende veldleeuerik nog luid tsjilpend zien opstijgen en als een parapluutje terug zien neerkomen. Nieuwsgierig naar de oude woonplaats van de laatste das in de streek, geschoten eind jaren '60? Dan moet je er zeker bij zijn! Van 14u tot 17u aan de kerk van Zarlardinge, Zarlardingeplein. gratis voor leden van Natuurpunt, niet leden: 1 euro of 2 euro per gezin. Meer info: Willem Boonen, tel 0479/ 09 80 37 - willem.boonen@scarlet.be.

wandelen en fietsen
05 apr

cursus nachtvlinders: deel 1 van 5

Natuurpunt Herzele organiseert een cursus nachtvlinders met Bert Van der Auwermeulen en Frederik Dierickx.

De laatste jaren beweegt er heel wat rond nachtvlinders. Er is dan ook een groeiende groep natuurliefhebbers die naar nachtvlinders op zoek gaat. Dankzij hen krijgen we een nauwkeuriger beeld van de bijna 2500 soorten in België, van hun verspreiding, leefwijze en de methodes om ze op te sporen. Tijdens deze cursus maken we kennis met deze boeiende en erg diverse insectengroep. Komen alle motten op licht af? Wat zoeken ze eigenlijk in mijn oude jas? Hoe zijn de verschillende soorten en families uit elkaar te houden? Hoe kan ik zelf een nachtvlinderval in elkaar steken? Deze en vele andere zaken komen aan bod tijdens de cursus. Uiteraard trekken we ook het veld in om nachtvlinders te zoeken en op naam te brengen.

Het inschrijvingsgeld per deelnemer bedraagt €30 voor leden Natuurpunt en €35 voor niet-leden. Het cursusmateriaal is inbegrepen. De inschrijving is definitief na overschrijving. Meer info en inschrijven via https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-nachtvlinders-32313

cursussen en workshops
05 apr

nachtvlinders in het wachtbekken (Erpe-Mere)

Organisatie natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Meer info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
07 apr

voorjaarswandeling in het Duivenbos (Herzele)

Organisatie Natuurpunt. We trekken het Duivenbos in om de voorjaarsbloeiers te ontdekken.

Afspraak op 7 april om 9u30 aan het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1 in Sint-Antelinks (Herzele). Meer info: https://www.natuurpunt.be/agenda/voorjaarswandeling-het-duivenbos-21146

gezinsactiviteiten
14 apr

vroegemorgenzangtocht in Oudenaarde

Organisatie Natuurpunt. 6u15-9u15. Afspraak aan parking vestingen, Oudenaarde (einde Minderbroederstraat). In dit deel van de lente zijn al meer soorten vogels terug van het verre zuiden. Ideaal dus voor de beginnende vogelliefhebber om kennis te maken met een paar nieuwe vogelwijsjes. Info: André Wandels, 09/ 383 66 25. Meebrengen: laarzen, verrekijker.

dieren
14 apr

lentebloeiers in het natuurreservaat Burreken

Organisatie Natuurpunt. Plantenwandeling voor beginners. 14u-17u. Afspraak aan de kerk van Schorisse, Zottegemstraat. Info: Marie-Anne De GEest, 0474/56 05 04. Meebrengen: flora, loep, laarzen of stapschoenen.

planten
14 apr

net terug uit Afrika

Organsiatie Natuurpunt. Afpraak om 14u30 aan de kerk van Aaigem, Aaigemdorp. We maken een wandeling door Aaigem en luisteren naar het leid van de gevederde blijvers en vogels die net terug zijn uit het verre zuiden. Meer info: Peter D'Hondt, 0477/88.97.46.

dieren
22 apr

gezinswandeling in de Maarkebeekvallei

Organisatie Natuurpunt. 14u-17u. Afspraak aan de kerk van Maarke, Maarkeweg-Kokkerellestraat. Natuurwandeling in de Maarkebeekvallei met speciale aandacht voor de voorjaarsbloeiers in het Eeckhoutbos en het Longkruidbosje. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, verrekijker. Info: Johan Cosijn, 055/309810.

gezinsactiviteiten
25 apr

5 delige cursus 'ken je inheemse planten!'

Natuurpunt organiseert een cursus over de plantenfamilies. Wil je meer weten over de planten, hoe ze te herkennen, te determineren, het milieu waarin ze voorkomen… dan is deze cursus iets voor jou.
De cursus wordt georganiseerd voor mensen die geïnteresseerd zijn in planten maar niet goed weten hoe men er moet aan beginnen om ze op naam te brengen, of hoe men een flora moet gebruiken. Op heel toegankelijke wijze wordt de cursus gegeven zodat hij zowel nuttig is voor volslagen beginnelingen als voor enthousiaste plantenliefhebbers. Het is de bedoeling dat we na de opeenvolgende lessenreeksen een groot deel van onze inheemse flora herkennen.
De cursus wordt gegeven door Kristel Keppens, lesgeefster Natuurpunt CVN. In de komende lessen zullen onder meer de composieten, de scherm-, lip- en kruisbloemenfamilies aan bod komen.
Dit voorjaar op 25 april, 16 mei, 6 juni, 20 juni en 4 juli, van 9u30 tot 12u30 in het RLVA-gebouw, Veemarkt 27 in Ronse.
Kostprijs voor de vijf lessen, drankje inbegrepen, is 35 euro. Voor meer info en inschrijving: marie-anne.de.geest@hotmail.be.

cursussen en workshops
25 apr

cursus natuur in je buurt (Erpe-Mere)

Organisatie natuurpunt  Wil je graag weten waar een natuurgebied rond draait? Schrijf je dan snel in voor onze cursus en kom te weten welke biotische en abiotische factoren een invloed uitoefenen op de aanwezige vogels, planten, insecten en andere kriebelbeestjes. De cursus bestaat uit 4 theorieavonden: biotiek-abiotiek op 25/04, vogels op 09/05, planten 06/06 en insecten op 27/06 en 3 praktijkdagen: vogels op 12/05 om 05.00u, planten op 16/06 om 14.00u en insecten op 07/07 om 14.00u. Inschrijving na mail via natuurpunt.erpemere@gmail.com en betaling van 30€ voor leden of inwoners Erpe-Mere, 35€ voor niet-leden buiten Erpe-Mere, 20€ voor studenten op rekening BE37 9792 1409 1028. Parkeergelegenheid rond de kerk van Aaigem.
Eerste les: Donderdag 25 april, van 19u30-22.30 Ontmoetingscentrum Ratmolen, Ratmolenstraat 13, Aaigem

cursussen en workshops
26 apr

gidsen voor gidsen: klimaatwandeling met proevertjes

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA
27 apr

bakken met zuurdesem

Organisatie RLVA en Vormingplus VLAD.

Zuurdesembrood is lekker, gezond en blijft lang vers. Onze desem van eigen bodem levert een brood met een malse, veerkrachtige kruim, de volle smaak van de granen en een lichte maar typische zuurdesem nasmaak. Na het kneden van het deeg volgt een uiteenzetting over granen en meel, gist en desem. We stoken de oven warm en maken een wandeling naar het Raspaillebos tot de broden in de oven kunnen. Op het eind neemt iedereen een zelfgebakken broodje mee naar huis. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Zaterdag 27/4 10:00 - 16:00

Praktische info voor cursisten Voor wie met de auto komt: parkeren doe je best op de parking van domein De Gavers. € 20.00 - Standaardprijs, € 6.00 - Sociale prijs
inschrijven via deze link: https://www.vormingplus-vlad.be/bakken-met-zuurdesem

cursussen en workshops
RLVA
28 apr

Vlaamse Ardennendag

Organisatie Natuurpunt. Vrije voor- en namiddagwandelingen doorheen de Zwalmvallei, vertrekkend aan de Boembekemolen (Boembeke 18 in Brakel). Voor kinderen en minder mobiele mensen worden aangepaste excursies voorzien. Geen inschrijving vereist. Meer info: www.vlaamseardennendag.be.

gezinsactiviteiten
28 apr

vroege vogels in Sint-Lievens-Houtem

Organisatie Natuurpunt. 5u tot 7u30 met aansluitend ontbijtbuffet van 7u30-9u. Afspraak aan de parking t.h.v. Rot 10, Letterhoutem. We gaan bij het krieken van de dag op pad in een mooi stukje natuur, de Smoorbeekvallei in Sint-Lievens-Houtem. We gaan op zoek naar vogels en vogelgezang in bosgebied en open terrein. Aansluitend ontbijtbuffet aan 10 euro per persoon, gelieve in te schrijven via nphoutem@gmail.com. Info: Roman Eyckerman, 0477/472415.

dieren
03 mei

nachtvlinders in het wachtbekken (Erpe-Mere)

Organisatie natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Meer info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
04 mei

snoeidemo in Kluisbergen

Organisatie RLVA. Op de snoeidemo legt een ervaren snoeier je de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Op enkele uren tijd krijg je de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien. Niet te veel theorie, maar duidelijk uitgelegd in de praktijk van de hoogstamboomgaard.Deze snoeidemo vindt plaats in Kluisbergen begin mei 2019 (voorlopige datum 4 mei is onder voorbehoud)  (boomgaard met verwaarloosde pruimelaars). Deelnemen kost 5 euro per persoon voor inwoners van RLVA, 10 euro voor wie niet in het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen woont. Info en inschrijvingen: INFO@RLVA.BE of 055/207265

cursussen en workshops
RLVA
11 mei

Tussen molens en ovens, een landschapswandeling

Organisatie RLVA en Vormingplus VLAD.

We wandelen een tiental km. langs rustige wegen en door het glooiend landschap van Etikhove. Onderweg besteden we aandacht aan water- en windmolens, knotbomen en andere cultuurhistorische elementen. We bezoeken Kerkem, beklimmen de Bossenare en dalen af langs hof te Cattebeke en het erfgoedlandschap aan de Hollebeek. We stappen terug naar Hofke ter Musse waar de oven warm wordt gestookt en uitleg wordt gegeven bij het materiaal dat in deze streek in bakhuizen gebruikt wordt. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Zaterdag 11/5 10:00 - 15:00 Hofke ter Musse Mussestraat 4 9680 Maarkedal

Praktische info voor cursisten 
De wandeling is ongeveer 10 km lang. Voorzie een lichte lunch, goede stapschoenen en eventueel regenkledij. € 12.00 - Standaardprijs, € 3.00 - Sociale prijs

Inschrijven via deze link: https://www.vormingplus-vlad.be/tussen-molens-en-ovens-0

cursussen en workshops
RLVA
12 mei

over bloemetjes en bijtjes (Erpe-Mere)

Organisatie Natuurpunt. Hoe zorgen onze bijtjes voor het voortbestaan van de planten? We nemen een kijkje in het bijenhotel om te zien hoe het er bij onze ijverige bijtjes aan toe gaat. Info: Peter D'Hondt, 0477/88. 97.46. Zondag 12 mei van 14u30 tot 17u in het Gemeentelijk administratief centrum Steenberg, Oudenaardsesteenweg 458 in Bambrugge.

dieren
07 jun

nachtvlinders in het wachtbekken (Erpe-Mere)

Organisatie natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Meer info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
09 jun

Als het gras 2 kontjes hoog is. (Erpe-Mere)

Organisatie Natuurpunt. Ochtendwandeling door Honegem met aandacht voor de graslanden. Wat is het verschil tussen hooiland en hooiweide? Wat is het doel hiervan? Meer info: Peter D'Hondt 0477/88.97.46. Zondag 9 juni van 9u30 tot 12u, aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139, Erpe.

planten
21 jun

gidsen voor gidsen: waterleven

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA
18 okt

gidsen voor gidsen: de boom als ecosysteem

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA
13 dec

gidsen voor gidsen: gesteenten

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.