activiteitenkalender

cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
17 nov

Uilentocht in het Raspaillebos

Organisatie Natuurpunt.
Traditionele avondwandeling in het Raspaillebos, op zoek naar de bosuil. Als het weer meevalt, is een auditief spektakel gegarandeerd. Met wat geluk krijgen we er ook één of meerdere te zien. We sluiten af met een borrel, biertje, frisdrank, koffie of warme choco.
tijdstip: van 18u-21u
verzamelpunt: De Helix, Hoogvorst 2 Grimminge
info: koen.x.hilde@gmail.com, 0472 90 80 57
kostprijs: 1€ pp. of 2€ per gezin.

dieren
18 nov

Wandeling met de ezels

Organisatie Natuurpunt. Op zondag 18 november verhuist Natuurpunt Herzele de ezels die in het reservaat grazen van het Duivenbos naar hun winterverblijf in de Leefboerderij De Kanteling in Woubrechtgem en in de Speistraat in Sint-Lievens-Esse. Wie dit wil meemaken is van harte welkom op deze wandeling. Leuk voor de kinderen. Iedereen welkom, gratis deelname.

Afspraak op zondag 18 november om 10u aan de Oude Steenbakkerij, Kauwstraat 113 (naast de Fiat garage) in Sint-Lievens-Esse.

gezinsactiviteiten
18 nov

Klavertjevierwandeling ‘Over dwaallichtjes en bosgeesten’

Organisatie NEC De Pastorie. Onze overgrootouders wisten er alles van en ze letten wel op wat ze deden: niet te laat naar huis en al zeker niet alleen. Niet te ver het bos in. En opgelet voor heerlijk ogende bessen. Bijgeloof zeggen we nu, maar is het dat wel? Ontdek tijdens de laatste klavertjevierwandeling van 2018 met natuurgids Griet Van Dorpe of dwaallichtjes en bosgeesten echt bestaan. Startplaats is Aalmoezenie, ingang Cotthembos. De wandeling start om 14 uur te Aalmoezenie, aan de rand van Cotthembos in Sint-Lievens-Houtem. Aangepast schoeisel voorzien. Voor vragen en info: necdepastorie@sint-lievens-houtem.be of M 0478 63 45 69.

gezinsactiviteiten
24 nov

Tussen molens en ovens, een landschapswandeling

Activiteit in het kader van het project 'Vuur doet leven!'.

We maken een tocht van ongeveer 13 km. langs trage wegen en door een glooiend landschap in de herfst. Onderweg besteden we aandacht aan knotbomen en andere cultuurhistorische elementen. We brengen een bezoek aan de nog steeds werkende Kasteelmolen en beklimmen de Bossenare om even halt te houden bij de oude staakmolen en van het panorama te genieten. Daarna zijn we te gast in Hofke ter Musse waar de oven warm wordt gestookt en uitleg wordt gegeven bij het materiaal dat in deze streek in bakhuizen gebruikt werd. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Vuur doet leven!' met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Kostprijs: 10 euro (sociale prijs: 2 euro). Meebrengen: aangepaste kledij en stapschoenen. Inschrijven via https://www.vormingplus-vlad.be/tussen-molens-en-ovens

cursussen en workshops
RLVA
24 nov

Doe het licht nog niet uit!

Organisatie NEC De Helix. Boeiende presentatie met wandeling over lichtvervuiling met een zelfgebouwde spectrometer en sterren kijken op zaterdag 24 november 2018. Er is ook een kinderworkshop. Meer info en inschrijven.

gezinsactiviteiten
02 dec

wandeling trage wegen tussen Zarlardinge en Everbeek

Organisatie Natuurpunt. Trage wegenwandeling van een achttal kilometer langs het glooiend landschap van Everbeek-Beneden, de Kollebroeken en het Brauwierbos.
Tijdstip: van 14u tot 17u
verzamelpunt: kerk Zarlardinge op het Zarlardingeplein
info: rudystevens54@gmail.com, 0479 70 61 17
kostprijs: leden gratis, niet leden 1€ pp. of 2€ per gezin

wandelen en fietsen
08 dec

workshop wilgenhaag en wilgentunnel bouwen

De bouw van een wilgenconstructie vraagt wat kennis en vaardigheid om deze duurzaam te maken. Op zaterdag 8 december 2018 zijn twee opeenvolgende workshops gepland in het Wannenlappersbos. In de voormiddag wordt een wilgenhaag gemaakt en in de namiddag wordt een kronkelende wilgentunnel gebouwd Iedereen is van harte welkom op deze gratis workshops. Deze workshops gaan door in kader van het Leaderproject Landschapsbeleving in samenwerking met de gemeente Zingem en de Provincie Oost-Vlaanderen.

Praktisch:
Locatie: Wannenlappersbos (Damstraat, 9750 Zingem).
Wanneer: zaterdag 8 december 2018.
• Voormiddag: start om 9u00, wilgenhaag.
• Namiddag: start om 13u30, wilgentunnel.
Handschoenen en waterdichte schoenen of laarzen zijn aangeraden. Neem best ook een picknick mee als je beide workshops wilt volgen. Als je een snoeischaar hebt, mag je deze gerust ook meenemen.
Beide workshops zijn gratis. Om praktische redenen willen wij wel vragen om in te schrijven voor één of beide workshops vóór maandag 3 december 2018 met vermelding van aantal personen (volwassenen of gezinnen).
Inschrijven kan bij het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen via mail naar jonathan.clerckx@rlva.be of bellen naar 055 20 72 65.

cursussen en workshops
RLVA
12 dec

infomoment trage wegen Brakel

Infomoment waarop de evaluatiekaart van de trage wegen in Michelbeke, Sint-Maria-Oudenhove en Nederbrakel (deel) toegelicht wordt. Gelegenheid tot het geven van opmerkingen en suggesties. Om 12 december om 19u30 in De Vierklaver. Inschrijven vereist via milieu@brakel.be of 055/43 17 60.

RLVA
20 dec

derdedonderdagwandeling in Melden

Organisatie MOW. Gids: Filip Keirse, tel. 055/38.78.83. Samenkomst om 14u aan de kerk van Melden (Meldenstraat). Iedere derde donderdag van de maand stappen we ongeveer 8 km in onze streek, vaak langs trage wegen. Met de klemtoon op wandelen en kletsen. En Omer Wattez indachtig. Dit keer ontdekken we enkele verrassende voetwegen in de omgeving van de Koppenberg. Je komt te weten waarom de omgeving van de Koppenberg een ideaal decor vormt voor veldritrijders, maar ook tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duiste bezetter gebruikt werd als oefenterrein. In een nog verder verleden liep de Schelde tot aan de kerk van Melden. En de huidige Berchemweg sneed in de jaren zestig van vorige eeuw het dorp Melden middendoor. Meebrengen: aangepaste kledij en schoeisel. Gratis. Einde omstreeks 17uur.

wandelen en fietsen
13 jan

Glühweinwandeling in Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. Midden in de winter gaan we een frisse neus halen met een wandeling langs de paadjes van deelgemeente Burst; We maken er ook een warme wandeling van met een lekker glaasje Glühwein of warme chocomelk. Zoals steeds is er achteraf gelegenheid voor een gezellige babbel. Meer info : Peter D'Hondt 0477/889746. Einde omstreeks 17u. Afspraak aan buurthuis Meierskouter, Sint-Maartenstraat 28, Burst.

wandelen en fietsen
27 jan

Vogels begluren in Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. Tijdens de koude winter zijn de vogels maar wat blij met onze voederplekjes. We gaan naar de kijkhut om de gevederde schoonheden te ontdekken. Meer info: Peter D'Hondt 0477/88.97.46. Afspraak om 10u aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139 Erpe. Einde omstreeks 12u.

dieren
10 feb

korstmossen / lichenenwandeling in Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. Tijdens deze wandeling zoeken we naar dingen waar we doorgaans weinig oog voor hebben. Je komt alles te weten overkorstmossen en opvallende lichenen. Je zal verwonderd zijn over de grote verscheidenheid in onze natuur. info: Jan Vindevoghel 0498/118137. Afspraak om 14u30 aan 't Hof Schuurke, Wilgendries 4 in Mere. Einde om 17u.

planten
10 mrt

Honegemwandeling (Erpe-Mere)

Organisatie Natuurpunt. We wuiven de winter uit en genieten van de natuur die stilletjes aan wakker wordt. Nadien kan er nog bijgepraat worden met een drankje. Info: Peter D'Hondt 0477 88 97 46. Afspraak om 14u30 aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139 in Erpe. Einde om 17u.

wandelen en fietsen
16 mrt

Opruiming Honegem in Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. De lente kriebelt en geeft ons zin in een grote schoonmaak. We ruimen samen al het zwerfvuil en in rond onze geliefde Honegem op. Wie komt ons helpen? Info: Peter D'Hondt 0477 889746. Van 10u tot 12u en van 14u tot 16u. Afspraak aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139 in Erpe.

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.