activiteitenkalender

cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
26 jan

snoeiles kleinfruit in Deftinge

Organisatie VELT. Welkom op zaterdagvoormiddag 26 januari bij André en Frieda Hekkouterstraat 24 in Deftinge om 9u30 voor een snoeiles kleinfruit door Peter Vosters. Na een korte theoretische uitleg over snoeien gaan we direct naar de praktijk met een snoeidemonstratie van verschillende soorten kleinfruit. Vorm, mulchen, nachtvorstschade, zorg,... bij kleinfruit komen aan bod. Hou uw specifieke 'kleinfruit-vragen' zeker bij de hand tijdens deze les. Je mag een voormiddag verwachten van inzicht krijgen in kleinfruit en leren om het met de nodige zorg te behandelen. Niet te missen dus! Van harte welkom! Breng gerust uw geïnteresseerde vriend(in) of kennis mee! Toegang gratis!

cursussen en workshops
27 jan

Vogels begluren in Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. Tijdens de koude winter zijn de vogels maar wat blij met onze voederplekjes. We gaan naar de kijkhut om de gevederde schoonheden te ontdekken. Meer info: Peter D'Hondt 0477/88.97.46. Afspraak om 10u aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139 Erpe. Einde omstreeks 12u.

dieren
03 feb

trage wegenwandeling in Kwaremont-Kluisbos

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u aan de kerk van Kwaremont, Kwaremontplein voor een familiale wandeling met aandacht voor landschap, historiek en eerste lenteverschijnselen. Waterdicht schoeisel is aangeraden. Meer info: Filip Keirse 055/387883. filip.keirse@telenet.be.

landschap
03 feb

Klavertjevierwandeling 'natuurontdekking op microschaal'

Organisatie NEC De Pastorie. Op zondag 3 februari neemt natuurgids Gunter Stoops je mee op natuurontdekking op microschaal. De wandeling (ca. 5 km) start om 14 uur aan het NEC-domein, Halleweg 15 in Zonnegem. Deelname is gratis, best wel aangepast schoeisel voorzien. Meer info: necdepastorie@sint-lievens-houtem.be of op het nummer 0478 63 45 69

gezinsactiviteiten
10 feb

winterse wandeling in het Duivenbos, Herzele

Organisatie Natuurpunt. Sommigen vragen zich af wat er aangenaam is aan sombere akkers, modderige wegen, kale bomen en koude lucht. Maar de natuur zit ook in de winter vol van leven. Alleen, je merkt het niet meteen. Als je geholpen wordt door een ervaren natuurgids, moet het zeker lukken om nieuwe dingen te ontdekken. Goede wandelschoenen of laarzen meebrengen! Iedereen welkom, gratis activiteit. Afspraak om 9u30 aan het Natuurpunt huis in de Ransbeekstraat nr 1 in Sint Antelinks. Meer info via info@natuurpuntherzele.be.

10 feb

korstmossen / lichenenwandeling in Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. Tijdens deze wandeling zoeken we naar dingen waar we doorgaans weinig oog voor hebben. Je komt alles te weten overkorstmossen en opvallende lichenen. Je zal verwonderd zijn over de grote verscheidenheid in onze natuur. info: Jan Vindevoghel 0498/118137. Afspraak om 14u30 aan 't Hof Schuurke, Wilgendries 4 in Mere. Einde om 17u.

planten
16 feb

Natuurstudiedag Provincie Oost-Vlaanderen

Op de tweede Oost-Vlaamse natuurstudiedag krijg je een overzicht van de natuurstudieprojecten in onze provincie. Tijdens de broodjeslunch zijn er postersessies en infostands. In de namiddag kan je praktische natuurstudieworkshops volgen. We sluiten af met netwerkdrink vanaf 16.30 uur. Deelname is gratis, programma en inschrijven via www.oost-vlaanderen.be/natuurstudiedag.

cursussen en workshops
17 feb

Langemeersen Oudenaarde: wandeling en officiële opening stuw

Organisatie Natuurpunt. Officiële opening van de stuw in de Langemeersen in Oudenaarde, met voorafgaand een wandeling in de Langemeersen en omgeving. Wandeling van 14u tot 16u, officiële opening en drankje van 16u-18u. Afspraak aan parking Donkvijver, Donkstraat Oudenaarde. Een mooie landschapswandeling in de Langemeersen en omgeving met speciale aandacht voor overwinterende vogels. Vanaf 16u aansluitend officiële opening van de vispasseerbare kantelstuwen. Deze stuw is mogelijk gemaakt met de financiële steun van ANB, VMM en de Provincie Oost-Vlaanderen. Meebrengen: waterdicht schoeisel of laarzen. Meer info: Alexander Van Braeckel, 0473/854562 of alexandervanbraeckel@telenet.be

landschap
03 mrt

Op zoek naar spechten en mezen in het Kluisbos

Organisatie Natuurpunt. Voorjaarsgeluiden en territoriumgedrag van boomklevers, mezen (o.a. glanskop) en spechten, mogelijks middelste bonte specht. Afspraak om 7u aan de parking van het recreatieoord Kluisbos, Poletsestraat in Ruien. Einde omstreeks 10u. Meebrengen: warme kledij, goed schoeisel, verrekijker. Info: Norbert Desmet 0494/653391.

dieren
09 mrt

nestkastjes en insectenhotels bouwen met de kinderen in Herzele

Organisatie Natuurpunt. Nestkastjes en insectenhotels bouwen met de kinderen op 9 maart van 14u tot 17u in het Natuur.huis in de Ransbeekstraat nr 1 in Sint Antelinks (Herzele). https://www.natuurpunt.be/agenda/nestkastjes-en-bijenhotels-bouwen-met-de-kinderen-33443

gezinsactiviteiten
10 mrt

vroegemorgenzangtocht te Oudenaarde

Organisatie Natuurpunt. 6u30-9u30, vertrek aan parking de Vestingen, Oudenaarde (einde van de Minderbroederstraat). We luisteren en genieten van de vogelzang van de eerste boodschappers van de lente. Ideaal voor de beginnende vogelliefhebber om kennis te maken met een paar vogelwijsjes. Info: André Wandels 09/3836625. Meebrengen: laarzen, verrekijker.

dieren
10 mrt

Honegemwandeling (Erpe-Mere)

Organisatie Natuurpunt. We wuiven de winter uit en genieten van de natuur die stilletjes aan wakker wordt. Nadien kan er nog bijgepraat worden met een drankje. Info: Peter D'Hondt 0477 88 97 46. Afspraak om 14u30 aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139 in Erpe. Einde om 17u.

wandelen en fietsen
12 mrt

deskundige restauratie van een bakoven

Overal in de regio zijn nog bakhuizen en bakovens terug te vinden. Enkele worden nog gebruikt of zijn pas hersteld, maar het merendeel verkeert in een vervallen toestand. Hoe kan je een oude bakoven restaureren volgens de regels van de kunst? Wat van het oorspronkelijke materiaal kan je daarbij opnieuw gebruiken? Hoe respecteer je zoveel mogelijk de originele bouwstijl? Hilbrand De Vuyst wijst ons op de knepen van het vak tijdens een uiteenzetting en een bezoek aan een pas gerestaureerde bakoven. Inschrijven via deze link: https://www.vormingplus-vlad.be/deskundige-restauratie-van-een-bakoven

wanneer:

di, 12/03/2019 - 19:30 - 22:00
za, 16/03/2019 - 09:30 - 12:30
waar:
Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender vzw
Sint-Annastraat 8
9620 Zottegem
Kostprijs:
standaardprijs: 20 euro
sociale prijs: 5 euro

Activiteit in het kader van het project 'Vuur doet Leven!' van RLVA en Vormingplus VLAD met steun van de Provincie, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

cursussen en workshops
RLVA
16 mrt

Opruiming Honegem in Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. De lente kriebelt en geeft ons zin in een grote schoonmaak. We ruimen samen al het zwerfvuil en in rond onze geliefde Honegem op. Wie komt ons helpen? Info: Peter D'Hondt 0477 889746. Van 10u tot 12u en van 14u tot 16u. Afspraak aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139 in Erpe.

17 mrt

vroegemorgenzangtocht in het Lozerbos

Organisatie Natuurpunt. 6u30-9u30. Afspraak aan de Zandvlooi (Passionistenstraat Kruisem). Info: André Wandels, tel 09/383 66 25. meebrengen: verrekijker.

dieren
21 mrt

gratis filmvoorstelling 'Plannen voor plaats'

Organisatie:Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, CC De Ververij,TRAP Ronse
Plannen voor plaats is een documentaire van Nick Balthazar
 
 

Feit: als iedereen in de open ruimte blijft bouwen, is die binnen de kortste keren helemaal volgebouwd. Minder plaats dus voor recreatie, landbouw, natuur, ... We springen dus best verstandig om met de ruimte die er is. De film 'Plannen voor Plaats' toont hoe dat kan.

Als we het slim aanpakken kunnen we onze klimaat- en energiedoelstellingen halen en zo een leefbare toekomst bieden voor de volgende generaties.

Na de film gaan we in gesprek over deze thema's met focus op de Vlaamse Ardennen.

Inschrijven vereist via deze link: https://www.vormingplus-vlad.be/film-plannen-voor-plaats

 

cursussen en workshops
RLVA
23 mrt

Elfen- en heksenwandeling voor kinderen

Organisatie Natuurpunt. Kom verkleed als een sprookjesachtig bosfiguur (paddenstoel, kabouter, elfje, aardmannetje, vuurvlieg,...). Afspraak in het Natuur.huis, Ransbeekstraat 1 in Sint Antelinks (Herzele) om 14u. Einde om 17u. Meer info: diedehuyge@gmail.com

gezinsactiviteiten
30 mrt

nacht van de steenuil

Organisatie Natuurpunt. In heel Vlaanderen kan je op 30 maart 2019 deelnemen aan de Nacht van de Steenuil.
Op de Nacht van de Steenuil maak je kennis met het kleinste en sympathiekste uiltje van Vlaanderen. Deze rakker met knalgele ogen heeft een voorliefde voor holle knotwilgen als broedplaats en wordt actief in de vooravond.
Afspraak op 30 maart om 19u30 aan het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1 in Sint-Antelinks (Herzele). Einde omstreeks 22u. Meer info: info@natuurpuntherzele.be

dieren
05 apr

cursus nachtvlinders: deel 1 van 5

Natuurpunt Herzele organiseert een cursus nachtvlinders met Bert Van der Auwermeulen en Frederik Dierickx.

De laatste jaren beweegt er heel wat rond nachtvlinders. Er is dan ook een groeiende groep natuurliefhebbers die naar nachtvlinders op zoek gaat. Dankzij hen krijgen we een nauwkeuriger beeld van de bijna 2500 soorten in België, van hun verspreiding, leefwijze en de methodes om ze op te sporen. Tijdens deze cursus maken we kennis met deze boeiende en erg diverse insectengroep. Komen alle motten op licht af? Wat zoeken ze eigenlijk in mijn oude jas? Hoe zijn de verschillende soorten en families uit elkaar te houden? Hoe kan ik zelf een nachtvlinderval in elkaar steken? Deze en vele andere zaken komen aan bod tijdens de cursus. Uiteraard trekken we ook het veld in om nachtvlinders te zoeken en op naam te brengen.

Het inschrijvingsgeld per deelnemer bedraagt €30 voor leden Natuurpunt en €35 voor niet-leden. Het cursusmateriaal is inbegrepen. De inschrijving is definitief na overschrijving. Meer info en inschrijven via https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-nachtvlinders-32313

cursussen en workshops
07 apr

voorjaarswandeling in het Duivenbos (Herzele)

Organisatie Natuurpunt. We trekken het Duivenbos in om de voorjaarsbloeiers te ontdekken.

Afspraak op 7 april om 9u30 aan het Natuur.huis in de Ransbeekstraat 1 in Sint-Antelinks (Herzele). Meer info: https://www.natuurpunt.be/agenda/voorjaarswandeling-het-duivenbos-21146

gezinsactiviteiten
14 apr

vroegemorgenzangtocht in Oudenaarde

Organisatie Natuurpunt. 6u15-9u15. Afspraak aan parking vestingen, Oudenaarde (einde Minderbroederstraat). In dit deel van de lente zijn al meer soorten vogels terug van het verre zuiden. Ideaal dus voor de beginnende vogelliefhebber om kennis te maken met een paar nieuwe vogelwijsjes. Info: André Wandels, 09/ 383 66 25. Meebrengen: laarzen, verrekijker.

dieren
14 apr

lentebloeiers in het natuurreservaat Burreken

Organisatie Natuurpunt. Plantenwandeling voor beginners. 14u-17u. Afspraak aan de kerk van Schorisse, Zottegemstraat. Info: Marie-Anne De GEest, 0474/56 05 04. Meebrengen: flora, loep, laarzen of stapschoenen.

planten
22 apr

gezinswandeling in de Maarkebeekvallei

Organisatie Natuurpunt. 14u-17u. Afspraak aan de kerk van Maarke, Maarkeweg-Kokkerellestraat. Natuurwandeling in de Maarkebeekvallei met speciale aandacht voor de voorjaarsbloeiers in het Eeckhoutbos en het Longkruidbosje. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, verrekijker. Info: Johan Cosijn, 055/309810.

gezinsactiviteiten
28 apr

vroege vogels in Sint-Lievens-Houtem

Organisatie Natuurpunt. 5u tot 7u30 met aansluitend ontbijtbuffet van 7u30-9u. Afspraak aan de parking t.h.v. Rot 10, Letterhoutem. We gaan bij het krieken van de dag op pad in een mooi stukje natuur, de Smoorbeekvallei in Sint-Lievens-Houtem. We gaan op zoek naar vogels en vogelgezang in bosgebied en open terrein. Aansluitend ontbijtbuffet aan 10 euro per persoon, gelieve in te schrijven via nphoutem@gmail.com. Info: Roman Eyckerman, 0477/472415.

dieren

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.