activiteitenkalender

cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
26 mei

over granen en meel

Organisatie RLVA en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender in het kader van het project 'Vuur doet leven' met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. We volgen een boeiende uiteenzetting over verschillende graansoorten, hét basisingrediënt van ons dagelijks brood. We bespreken voedings- en bakwaarden, oude en nieuwe gebruiken, fermentatie met gist en zuurdesem... Na de middag bezoeken we de wind- en rosmolen Te Rullegem (Herzele) waar de molenaar het volledige maalproces demonstreert. We sluiten af me een streekbiertje en een lekker stukje vers gebakken brood.

Minimum aantal deelnemers: 10 maximum aantal deelnemers: 22

Zaterdag 26 mei van 9u30 tot 16u, voorzie een lunchpakket
standaardprijs 15 euro, sociale prijs 3 euro.

inschrijven via deze link

cursussen en workshops
RLVA
27 mei

familiewandeling

Organisatie Natuurpunt. Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u satrt een wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de boembekemolen, Boembeke 18 in Brakel.

gezinsactiviteiten
01 jun

Nachtvlinders in het wachtbekken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 22:00 aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe. Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op onze Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
03 jun

een hooiland in bloei: wandelen in de langemeersen

Organisatie Natuurpunt.  Gidsen: Alexander Van Braecke, tel. 0473/85.45.62 en Paul Cardon, tel. 055/31.19.92. Samenkomst om 14u aan het kruispunt van de Meersstraat in Petegem aan de Schelde (Wortegem-Petegem) en het zijstraatje in de Langemeersen. Einde omstreeks 17u.  Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, verrekijker.

03 jun

wandeling doorheen Nokere en het Kordaelbos te Nokere

Organisatie Natuurpunt. Gids: Lieven Kinds. Start om 14u aan de parking achter de kerk van Nokere, Kasteeldreef-Nokeredorpstraat. Met speciale aandacht voor landschapsreconstructie en historische ecologie. Einde omstreeks 17u Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, verekijker.

06 jun

plantentocht in de Boterhoek

Organisatie Natuurpunt. Gids Heidi Demolder, tel. 0476/403452. Start om 19u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 Brakel. Meebrengen: laarzen of stevige stapschoenen, eventueel loupe en plantengids. Einde omstreeks 22u.

planten
09 jun

Bezoek aan het museum voor oudere technieken

Organisatie RLVA en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender in het kader van het project 'Vuur doet leven' met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

We maken een busuitstap naar het MOT in Grimbergen voor een geleid bezoek. Het MOT richt zich op de technieken met een natuurlijke aandrijving, dat wil zeggen aangedreven door spierkracht (van mens en dier), waterkracht en windkracht. We krijgen deskundige uitleg over het bouwen van bakovens, volgen een maaldemonstratie in de Liermolen en een demostratie takkenbossen binden.

Minimum aantal deelnemers: 15, maximum aantal deelnemers: 25

Zaterdag 9 juni van 13u tot 18u30 standaardkostprijs 20€, sociale prijs 10€

Inschrijven via deze link

 

cursussen en workshops
RLVA
10 jun

herboristenwandeling in Herzele

Organisatie Natuurpunt. Kruiden of onkruiden ? Wat is nu eigenlijk het verschil ? In feite is er geen verschil en spreken we liever van ongewenste kruiden, zoals ook te lezen in de “dikke Van Dale”. Kruiden die m.a.w. voor de mens op een ongewenste plaats staan en hier behoren eigenlijk alle invasieve soorten toe hoewel sommigen ook ingeburgerd geraken. Alle kruiden hebben nut en vele van hen zelfs zeer specifieke eigenschappen en toepassingen, het gebruik van kruiden als geneesmiddel gaat ruim 6000 jaar terug ten tijde van de Sumeriërs.

Tijdens de kruidenwandeling bespreekt Frederik diverse kruiden, hoe je ze gebruikt in de keuken en hoe je ze toepast in de fytotherapie ofte kruidengeneeskunde. Geschiedkundig valt er ook heel wat te vertellen over kruiden. Belangrijk is ook de relatie met andere planten en dieren. Gids: Frederik Dierickx. Iedereen welkom. Gratis Meer info: info@natuurpuntherzele.be. Afspraak om 9u30 aan de Sint Martinuskerk op het Sint Lievensplein van Sint-Lievens-Esse (Herzele). Einde rond 12u30.

planten
10 jun

Orchideeën bewonderen

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 9u30 aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139, Erpe.
Iedereen kent de orchideeën op de vensterbank. In de weide vinden we echter soorten die er volledig anders uitzien. Samen met andere bloemen zoals Echte koekoeksbloem en Ratelaar genieten we van een schilderachtige bloemenpracht.
Info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

planten
13 jun

avondlijke natuurwandeling in de Lozerse bossen

Organsiatie Natuurpunt.  Gids: Karel De Walee, tel. 09/386.54.60. Afspraak om 19u aan de parking tegenover café-restaurant 'De Zandvlooi', Passionistenstraat 48 Lozer-Kruishoutem. Genieten van de avondlijke geluiden en van de natuur in dit bosgebied op een oude stuifzandrug. Einde omstreeks zonsondergang. Meebrengen: stevig schoeisel.

16 jun

leren tekenen: schetsen in en om de Boembekemolen

Organisatie Vormingplus Vlaamse Ardennen - Dender.

We onderzoeken stapsgewijs kijk- en tekenmethodes en trainen waarneming en tekenvaardigheid. We experimenteren en maken vorm- en materiaalstudies op ’ongebruikelijke’ ondergronden. In iedere les komt een andere techniek aan bod die we toepassen op het ons omringende landschap.

We maken snelle schetsen en grote, tragere tekeningen van bomen, zomerbloemen, het stromende water, vergezichten, grote en kleine dieren,… en uiteraard van de molen zelf. Het landschap, de rustgevende natuur en de stilte rondom de Boembekemolen brengen je in de juiste sfeer om met een getekend reisdagboek te starten. Je maakt kennis met een waaier aan technieken en eenvoudige maar verrassende materialen.

Een schetsboek A4  t.w.v. 5 euro is in de cursusprijs inbegrepen. Meer info en inschrijving via https://www.vormingplus-vlad.be/leren-tekenen-1

 

cursussen en workshops
17 jun

invertebratentocht in Sint-Lievens-Houtem

Organisatie Natuurpunt. Gids: Paul Pals. samenkomst om 14u. de plaats is nog niet gekend, maar meer info volgt op www.natuurpunthoutem.be . De wereld van de ongewervelden is voor velen vna ons vrij onbekend. Paul Pals neemt ons mee op onderzoek naar het leven in en om de poel. Een activiteit voor jong en minder jong. Meer info op www.natuurpunthoutem.be of mail naar nphoutem@gmail.com. Eidne omstreeks 17u

dieren
17 jun

bijenexcursie in de Langemeersen

Organisatie Natuurpunt. Gids: Jens D'Haeseleer. Samenkomst om 14u in de Meersstraat te Petegem aan de Schelde (Wortegem-Petegem) thv het infobord aan de kruising met de zijweg. Einde omstreeks 17u. Meebrengen: goed schoeisel en eventueel een loupe. Info: Alexander Van Braeckel, tel. 0473/85.45.62.

dieren
23 jun

wandel de nacht in op de midzomernacht

organisatie Natuurpunt. Info: Ludo Vanderlinden. TEl 0479/46.69.37 of contact@burreken.be. Afspraak om 19u aan Perreveld thv N14 te Zegelsem. (opgepast: in de landschapskrant werd foutief Perreveld in Maarkedal gepubliceerd, de wandeling vertrekt wel degelijk in Zegelsem). OP zoek naar een overgetelijke ervaring? Dan is de Midzomernachtwandeling echt wat voor jou! In de kortste nacht van het jaar organiseert Natuurpunt deze prachtige wandeltocht door de natuur. Einde omstreeks 22u. Alle info op www.burreken.be .

01 jul

zomerwandeling naar de pardassenhoek

Organisatie Natuurpunt. Gids: Patrick Rouckhout. Afspraak: om 14u aan de parking van de Firma Boelaert, Hoogstraat 177 Herzele. Teham: wat bloeit er in onze wegbermen? Einde omstreeks 17u. Meer info: www.natuurpuntherzele.be .

06 jul

Nachtvlinders in het wachtbekken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. meer info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
07 jul

op zoek naar libellen in het Paddenbroek te Berchem

Organisatie Natuurpunt. Gids: Norbert Desmet tel. 0494/65.33;91. Samenkomst om 13u45 aan de kerk van Berchem of om 14u aan parking Paddenbroek, Paddenstraat te Berchem. Op zoek naar de gewone libellensoorten met initiatie in het determineren van deze sierlijke beestjes. Einde omstreeks 17u. Meebrengen: laarzen nuttig bij regenweer, loep en libellengids is nuttig maar niet noodzakelijk. Let op: activiteit gaat niet door bij regenweer.

dieren
08 jul

open kouter in Erpe-Mere

Organisatie Natuurpunt. Afspraak aan de kerk van Erpe. We maken een tochtje door het prachtige landschap van de Siesegemkouter die bedreigd wordt door industriegebieden. Einde omstreeks 17u. Meer info: Peter D'Hondt 0477/88 97 46.

landschap
18 jul

avondwandeling langs de oude scheldemeanders van Elsegem en Kerkhove

Organisatie Natuurpunt. Gids: Paul Cardon, tel. 055/31.19.92. Afspraak om 19u op de parking van Domein de Ghellinck, Kortrijkstraat 74 te Wortegem-Petegem (Elsegem). Tijdens de wandeling maken we kennis met de oever- en waterplanten in de Oude Schelde armen, waar ook libellen actief zijn. Goede stapschoenen. Einde rond 22u.

29 jul

familiewandeling thema dagvlinders

Organisatie Natuurpunt. Info: An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Om 14u start een wandeling aan de Boembekemolen, Boembeke 18 Brakel. We bekijken de verschillende soorten en soortgroepen dagvlinders in de Zwalmvallei. Einde omstreeks 16u30.

dieren
03 aug

Nachtvlinders in het wachtbekken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 21:30 aan het Wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe. Einde rond 23u30. Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Meer info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
12 aug

exotische wandeling

organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u30 aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253 in Erpe. Einde omstreeks 17u. Waarom zijn sommige exoten zoals reuzenbalsemien en Japanse duizendknoop gevaarlijk als ze invasief worden? Wat kunnen we ermee doen? Zijn ze ook nuttig? Meer info: Peter D'Hondt 0477/88 97 46

planten
07 sep

Nachtvlinders in het wachtbekken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 20:30 aan het Wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe. Einde rond 22u30. Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op de Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Meer info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.