activiteitenkalender

cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
20 okt

Basiscursus grootfruit-teelt in Geraardsbergen

Organisatie VELT ism cultuurdienst Geraardsbergen. Een driedelige basiscursus grootfruit-teelt met Peter Vosters.
Les 1 : de ecologische fruittuin, inleiding. In deze les wordt de basistheorie over de teelt van fruitbomen meegegeven. Je leert hoe je de theorie kan toepassen in de praktijk. Bijvoorbeeld: op basis an een omschrijving van een specifieke standplaats in de tuin wordt je begeleid in de boomkeuze. Je krijgt heel wat praktische tips om aan de slag te gaan met fruitbomen. Je leert op een ecologische manier je boomkeuze maken en ziekten en plagen vermijden. Iedereen welkom, gratis inkom. Meer info: VELT Geraardsbergen. Afspraak op20 oktober om 20u in de benedenzaal St Aldegonde, Grote weg 235A te Overboelare (Geraardsbergen).

cursussen en workshops
22 okt

Klavertjevierwandeling 'stress in de natuur'

Organisatie NEC De Pastorie Sint-Lievens-Houtem. Staat u al eens onder stress? Ja? En wat doet u om die stress te verminderen? De oorzaak wegnemen, vluchten, versterking zoeken, relaxatieoefeningen, preventief actie ondernemen of de hete aardappel doorschuiven naar anderen? Ontdek samen met gids Griet Van Dorpe of de planten en dieren rondom ons gelijkaardige reacties vertonen. Wordt het 'Zoek de 7 verschillen' of... net omgekeerd? De wandeling start om 14uur aan de Onkomenakerk in Bavegem. Gratis deelname, best aagnepast schoeisel voorzie. Meer info: 0478/ 63 45 69.

gezinsactiviteiten
22 okt

over padden, paden en paddenstoelen

Organisatie Natuurpunt. Samenkomst om 14u aan de parking aan café de Zandvlooi, Passionistenstraat 48 in Kruishoutem. We verkennen Lozerbos via onverharde wegen, maken kennis met enkele opvallende paddenstoelen en bekijken ook even de paddentunnels. Einde rond 17u

gezinsactiviteiten
29 okt

Fruit Bij en Jij

Op zondag 29 oktober staan het koetshuis en het abdijpark in Geraardsbergen de hele dag in het teken van bijen, streekeigen groen en (fruit)bomen. Het wordt een dag vol boeiende activiteiten waarbij ook de onderlinge samenhang tussen de bijen als bestuivers en de planten als voedselbron aan bod komen. Klik voor het gedetailleerd programma.

gezinsactiviteiten
RLVA
29 okt

familiewandeling aan de boembekemolen (Brakel)

Organisatie Natuurpunt. Familiewandeling met start om 14u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 in Brakel. Info: An De Schrijver, tel. 0484/77 72 44. Einde omstreeks 16u.

gezinsactiviteiten
04 nov

cursus veilig knotten en kettingzaagtechnieken

Organisatie RLVA. Wil je graag een RLVA-knotteam vervoegen en bomen knotten in ruil voor het brandhout? Schrijf je dan in voor de cursus 'veilig knotten en kettingzaagtechnieken' op 4 november in Wortegem-Petegem. Inlichtingen en inschrijvingen via landschapsloket@rlva.be of 055/207265 . Maximum 12  deelnemers

cursussen en workshops
RLVA
06 nov

cursus zoogdieren in Sint-Lievens-Houtem

Organisatie Natuurpunt en NEC De Pastorie. Tijdens de zoogdierencursus “full option” combineren we theorie met de belangrijkste methoden om deze geheimzinnigen te inventariseren. We lichten dus niet alleen de soorten en hun levenswijze toe, maar we gaan ook vleermuizen beluisteren met een bat-detector, braakballen pluizen, muizen vangen met live-traps en spoorzoeken. Duik mee de nacht in en laat je onderdompelen in de wondere wereld van onze zoogdieren.

Les 1 : Vleermuizen + bat-detector

Les 2 : Knaagdieren en insecteneters

Les 3 : Braakballen en live-traps

Les 4 : Grof wild (Roofdieren en hoefdieren)

Les 5 : Gewoon ongewoon (haas, konijn, egel, eekhoorn) + Spoorzoeken

Les 6 : Excursie spoorzoeken

meer info en inschrijven op http://www.natuurpunthoutem.be/?p=2342

cursussen en workshops
12 nov

de Sint achterna

Organisatie Natuurpunt. Winterse wandeling in Erpe-Mere om van de kale schoonheid te genieten. Voor de brave kindjes is er chocolade.

Afspraak aan de kerk, Meredorp in Erpe-Mere. Meer info: peter.dhondt@telenet.be of 0477/889746

gezinsactiviteiten
19 nov

Op zoek naar het ontstaan van het Burreken

Het Burreken is een geologisch uiterst boeiend gebied. Je kan er verglijdingen aantreffen, bronhoofden, kwelzones en nog veel meer geologische getuigen. De getuigenheuvels worden er doorsneden met diepe valleien ontstaan door erosie en de werking van bronnen en beken. In dit pittoreske landschap gaan we op zoek naar bronnen, veldstenen en andere relicten. Onze gids is Marc De Jonghe, ervaren natuurgids en geologie liefhebber. Voorkennis is niet vereist. Er zijn slechts 20 plaatsen,inschrijven is dan ook noodzakelijk bij Jos Gyssels, tel. 0473/52.41.27, contact@burreken.be of via www.burreken.be .

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 9u30 aan Perreveld thv nr 14 te Zegelsem.

landschap
25 nov

voordracht 'Een spinnenleven lang'

organisatie Natuurpunt en MOW. Start om 20u in WZC Haagwinde, Hasselstraat 7 in Maarke. Bryan Goethals, de spinnenman, heeft ons in 2017 veel te vroeg verlaten. hij had ons nog zoveel te vertellen, zoveel te leren... Om zijn natuureducatieve erfenis levend te houden geven Gerda en haar kinderen jullie allen een inkijk in de facinerende wereld der spinnen. Ze gaan de voordracht van Bryan, die ze tientallen keren gehoord hebben, zelf brengen en laten jullie genieten van unieke beelden. Inkom 2,5euro, 5 euro per gezin. Einde omstreeks 23 uur.

dieren
25 nov

Snoeidemonstratie in Oudenaarde

Op de snoeidemo legt een ervaren snoeier je de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Op drie uur tijd krijg je de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien. Niet te veel theorie, maar duidelijk uitgelegd in de praktijk van de hoogstamboomgaard. In Oudenaarde  betreft het 15 jaar oude bomen. Deelnemen kost 5 euro per persoon voor inwoners van RLVA, 10 euro voor wie niet in het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen woont. Info en inschrijvingen: INFO@RLVA.BE of 055/207265. Interesse? Wacht niet te lang om in te schrijven, het aantal plaatsen per snoeidemo is beperkt.

cursussen en workshops
RLVA
02 dec

Uilentocht in het Raspaillebos (Geraardsbergen)

Organisatie Natuurpunt. Avondwandeling in het Raspaillebos, op zoek naar de bosuil. Als het weer meevalt, is een auditief spektakel gegarandeerd. Met wat geluk krijgen we er ook een of meerdere te zien. Aansluitend borrel, koffie, thee of warme choco. tijdstip: 17u-19u30. verzamelpunt: De Helix, Hoogvorst 2, Grimminge
info: koen.x.hilde@gmail.com, 0472 90 80 57 kostprijs: 1€ pp. of 2€ per gezin

20 jan

Snoeidemonstratie in Erpe Mere

Op de snoeidemo legt een ervaren snoeier je de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Op drie uur tijd krijg je de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien. Niet te veel theorie, maar duidelijk uitgelegd in de praktijk van de hoogstamboomgaard. In Erpe-Mere betreft het jonge tot zeer oude bomen. Deelnemen kost 5 euro per persoon voor inwoners van RLVA, 10 euro voor wie niet in het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen woont. Info en inschrijvingen: INFO@RLVA.BE of 055/207265. Interesse? Wacht niet te lang om in te schrijven, het aantal plaatsen per snoeidemo is beperkt.

cursussen en workshops
RLVA
21 jan

Nieuwjaarswandeling in de Perlinkvallei

Organisatie Natuurpunt. Start om 10u aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel, op de hoek van Boekelbaan met de Marlboroughstraat, Zwalm met aansluitend een receptie in het schooltje. Einde rond 13u.
Info: koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be.

gezinsactiviteiten
21 jan

winterwandeling met nieuwjaarsdrink in het Burreken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u aan de kerk te Schorisse voor een mooie landschapswandeling door het hart van het natuurgebied het Burreken. Vanaf 16 u is er een gratis receptie in de hoeve Louwers-De Leeuw. Info: Filip Hebbrecht, tel 055/495563 of contact@burreken.be

10 feb

Snoeidemonstratie in Herzele

Op de snoeidemo legt een ervaren snoeier je de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Op drie uur tijd krijg je de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien. Niet te veel theorie, maar duidelijk uitgelegd in de praktijk van de hoogstamboomgaard. In herzele betreft het jonge en oude bomen) Deelnemen kost 5 euro per persoon voor inwoners van RLVA, 10 euro voor wie niet in het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen woont. Info en inschrijvingen: INFO@RLVA.BE of 055/207265. Interesse? Wacht niet te lang om in te schrijven, het aantal plaatsen per snoeidemo is beperkt.

cursussen en workshops
RLVA
17 mrt

Snoeidemonstratie in Zwalm

Op de snoeidemo legt een ervaren snoeier je de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Op drie uur tijd krijg je de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien. Niet te veel theorie, maar duidelijk uitgelegd in de praktijk van de hoogstamboomgaard. In Zwalm betreft het bomen ouder dan 15 jaar. Deelnemen kost 5 euro per persoon voor inwoners van RLVA, 10 euro voor wie niet in het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen woont. Info en inschrijvingen: INFO@RLVA.BE of 055/207265. Interesse? Wacht niet te lang om in te schrijven, het aantal plaatsen per snoeidemo is beperkt.

cursussen en workshops
RLVA
06 mei

Snoeidemonstratie in Kluisbergen

Op de snoeidemo legt een ervaren snoeier je de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Op drie uur tijd krijg je de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien. Niet te veel theorie, maar duidelijk uitgelegd in de praktijk van de hoogstamboomgaard. In Kluisbergen betreft het een snoeidemonstratie met verwaarloosde pruimelaars. Deelnemen kost 5 euro per persoon voor inwoners van RLVA, 10 euro voor wie niet in het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen woont. Info en inschrijvingen: INFO@RLVA.BE of 055/207265. Interesse? Wacht niet te lang om in te schrijven, het aantal plaatsen per snoeidemo is beperkt.

cursussen en workshops
RLVA

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.