cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
21 sep

outdoor weekend voor gezinnen

Organisatie De Helix. Outdoorweekend (21 en 22 september) 'back to buiten' Meer info op www.dehelix.be.

gezinsactiviteiten
22 sep

op ontdekking naar de Boembekepoel

Organisatie Natuurpunt. Kinderactiviteit. Voorzie speelkledij. van 14u tot 15u30 en van 15u30 tot 17u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 in 9660 Brakel. Meer info: koen.gintelenberg@telenet.be

23 sep

cursus natuurverkenner

organisatie RLVA ism Natuurpunt-CVN. De cursus Natuurverkenner is een interactieve en wervelende instapcursus voor natuurliefhebbers. In 5 unieke 'lessen' en evenveel excursies laten de lesgevers en de lokale vrijwilligers al hun enthousiasme op je los. We dompelen je onder in de wondere wereld van onze wilde dieren en planten en gaan op reis langs de natuurgebieden in eigen streek. Laat deze boeiende kennismaking met natuur in je achtertuin niet aan je neus voorbij gaan en nodig geïnteresseerde buren, familie en vrienden mee uit. De lesmomenten gaan door op maandagvoormiddag van 9u tot 12u. De excursies zijn telkens in de ruime omgeving rond Ronse. Inschrijven kost 60 euro (54 euro voor leden van Natuurpunt). Meer info over het programma en inschrijven via www.natuurpunt.be/agenda/cursus-natuurverkenner-ronse-34787

cursussen en workshops
RLVA
06 okt

beleef het bos-rijk in de Helix

Organisatie De Helix. voor volwassenen en kinderen. Meer info op www.dehelix.be.

gezinsactiviteiten
12 okt

nacht van de duisternis

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 18u30 aan Café de Pikardijn, Cotthem 8 in Sint-Lievens-Houtem. Op 12 oktober is het de nacht van de duisternis. Voor deze gelegenheid trekt Natuurpunt Houtem het bos in voor een avondwandeling want de natuur 's avonds en 's nachts heeft evenveel te bieden als overdag. Tijdens deze wandeling staan we niet enkel stil bij de levende natuur maar ook de niet-levende natuurelementen zoals het weer en de sterrenhemel krijgen aandacht.info: www.natuurpunthoutem.be of mail naar nphoutem@gmail.com, of op het nummer 0476 37 36 59.

gezinsactiviteiten
13 okt

Inspiratiedag Paard in het Landschap

Op zondag 13 oktober 2019 vindt de Inspiratiedag ‘Paard in het Landschap’ plaats! Wil je als Oost-Vlaamse paardenhouder weten hoe kleine landschapselementen zoals hagen, heggen of houtkanten, een poel of degelijk graslandbeheer niet alleen het omringende landschap en de natuur, maar ook het welzijn van je paarden ten goede komt? Ben je benieuwd naar de ervaringen van enkele Oost-Vlaamse paardenhouders die al een aantal van deze elementen toepasten op hun paardenhouderijen? Kruis dan deze datum alvast aan in je agenda en verwacht je aan een dag vol goede ideeën en interessante tips! Deelname is helemaal gratis, inschrijven kan vanaf eind augustus!

cursussen en workshops
RLVA
13 okt

paddenstoelentocht in Lozer Bos

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 9u aan de ker van Lozer. Meer info: Eddy Van Den Abeele, 0474 62 20 53.

13 okt

wandeling rond bosbeheer in het Kluisbos

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u aan de parking van het recreatieoord, Poletsestraat in Ruien. Kluisbos als testcase? Wat is de invloed van het beheer op de natuur in het bos van de gemeente, provincie, privé, Vlaams en Waals gewest? Info: Norbert Desmet, 0494 65 33 91 of Paul Vandekerckhove, 0478 88 07 94

landschap
18 okt

gidsen voor gidsen: de boom als ecosysteem

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA
19 okt

Dag van de Trage Weg 2019

Het campagneweekend Dag van de Trage Weg is hét uithangbord voor veilige, gezonde en aangename wandelwegen en fietspaadjes in ons land. Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober zetten burgers, gemeenten en verenigingen hun trage wegen in de kijker. Er zijn activiteiten van de kust tot de Kempen; in het bos, op authentieke veldwegen of langs doorsteekjes in de wijk. Doe mee met een van de activiteiten in jouw buurt. Het programma is zeer gevarieerd en geschikt voor jong en oud: ontdek mooie herfstlandschappen, ga op avontuur, verken steegjes in de stad, klink op nieuw opengestelde paadjes of steek zelf de handen uit de mouwen.

Met jouw deelname geef je aan dat trage wegen belangrijk zijn. Samen zorgen we er voor dat deze wegjes en paden de aandacht krijgen die ze verdienen. 

Voor het volledige programma, info en inspiratie: www.dagvandetrageweg.be. Vragen? Neem contact op met Vincent via vincent.vanheghe@tragewegen.be of 09 331 59 26.

gezinsactiviteiten
19 okt

Bomenwandeling in het Burreken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 9u30 aan Perreveld 14 in Zegelsem. Op een wandeling van ongeveer 5 km doorheen het reservaat gaan we op zoek naar bomen. Welke soorten vinden we er? Wat zijn de meest opvallende kenmerken en vormen? Zijn ze in goede conditie? Bij elke soort hoor een verhaal over hun nut voor mensen, voor fauna en flora,... gids: Jos Gyssels. Meer info: www.burreken.be of contact@burreken.be of op het nummer 0473  52 41 27.

planten
20 okt

Op wandel rond het kasteel van Leeuwergem

organisatie Gidsen Vlaamse Ardennen. Een wandeling rond het kasteel van Leeuwergem voert je terug in de tijd en terzelfdertijd werp je een blik in de toekomst. Je komt tereht in een oase van rust. Voor jou opent zich een eeuwenoud samenspel van mens en natuur. Het landschap geboetseerd door de mens met de natuur als actieve medespeler. Een enorme verscheidenheid ontplooit zich: beukendreven en bos, houtkanten en hagen, vijvers, besloten weilanden en open landschappen. Het samenspel tussen het kasteel, neerhof, wind- en watermolen met de omgeving gaat vandaag door. Natuur en landschap krijgen meer veerkracht door de samenwerking tussen bosbouwer en boer, natuurbeschermer en landschapsarchitect.
Ga met ons mee op stap. Geniet van een stevige wandeling in een eeuwenoud decor, snuif de gezonde lucht op, voel de bomen en hoor de geluiden van de natuur.

Zondag 20 oktober, vertrek om 13u30 'onder de linden' aan de kerk van Leeuwergem, Zottegem. Kostprijs: 5 euro per persoon.

landschap
13 dec

gidsen voor gidsen: gesteenten

Organisatie RLVA, Natuurpunt VA+, Natuurpunt-CVN. Deze activiteit in het kader van 'gidsen voor gidsen' is enkel toegankelijk voor natuurgidsen of natuurgidsen in opleiding. Meer info en inschrijven via rlva.be/gidsen-voor-gidsen.

cursussen en workshops
RLVA

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.