activiteitenkalender

cursussen en workshops
dieren
gezinsactiviteiten
landschap
planten
tentoonstellingen
wandelen en fietsen
24 mrt

Trefdag Trage Wegen in Herzele

Welkom op de Trefdag Trage Wegen – Herzele, zaterdag 24 maart 2018

Ontmoetingsdag voor liefhebbers van wandel- en fietspaden

Uitwisseling, inspiratie en een verkwikkende voorjaarswandeling: dat zijn de ingrediënten van de jaarlijkse Trefdag. Bezoekers krijgen een blik achter de schermen van het aangekondigde decreet gemeentewegen: Vlaams parlementslid en initiatiefneemster Lies Jans geeft tekst en uitleg. Diverse lokale werkgroepen uit heel Vlaanderen en pleitbezorgers van trage wegen vertellen over hun ervaringen en gaan in dialoog. Doorheen de diverse info- en uitwisselingssessies staan de lokale verkiezingen en beleidsuitdagingen centraal.

Het voormiddaggedeelte vindt plaats in de gemeentelijke basisschool De Kersentuin, op wandelafstand van het treinstation Herzele. In de namiddag loodst de werkgroep Trage Wegen Herzele het publiek langs veilige en natuurrijke paadjes, nieuwe doorsteekjes, uitgestrekte kouters, kasteeldreven en grenslandschappen.

De Trefdag is een hartelijk ontmoetingsmoment voor liefhebbers van trage wegen én alle fervente wandelaars en fietsers.

Surf naar www.tragewegen.be/trefdag voor meer info. Vragen? Neem contact op met Andy via andy.vandevyvere@tragewegen.be of 09 / 331 59 20.

cursussen en workshops
24 mrt

geologieverkenning in de Perlinkvallei (Zwalm)

Organisatie Natuurpunt. De geologie van de Vlaamse Ardennen openbaart zich stap voor stp tijdens een boeiende tocht door de Perlinkvallei. We onderzoeken het ontstaan van de Vlaamse Ardenne, evenals de weerslag van de geologie op het gebruik van het landschap door de mens en de biodiversiteit. Info en begeleiding: Vincent Decroock (vincent.decroock@proximus.be) Vertrek aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel om 13u30. Einde voorzien tegen 17u30. Kostprijs 10 euro, cursus, drankje en versnapering inbegrepen. Vooraf inschrijven is verplicht via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 met vermelding geologieverkenning. Meebrengen: stevig schoeisel en loupe.

cursussen en workshops
25 mrt

Het vroege voorjaar in Levierenbos en Hayesbos

Organisatie Natuurpunt. De wandeling is tussen 8 en 9 km lang. We combineren het Levierenbos met het Haeyesbos en genieten natuurlijk van de prachtige glooiende landschappen die de bosgedeeltes afwisselen. Met de Verrebeekmolen en de oude trambaan naar de Henegouwse mijnen erbij (nu een wandel/fietspad) voegen we er een vleugje cultuurhistorie aan toe.
tijdstip: 14u-17u30
verzamelen: parkeerplaats in het Levierenbos (Bois de la Louvière) vlak bij de grote militaire piloon, te bereiken door voor (uit Everbeek komend) huisnummer Ten Bosse 70 in Vloesberg het weggetje aangeduid met bruin bordje 'Forêt domaniale, Domeinbos' in te rijden.
info: koen.x.hilde@gmail.com
kostprijs: 1€ pp. of 2€ per gezin.

gezinsactiviteiten
31 mrt

nacht van de steenuil

organisatie Natuurpunt. In heel Vlaanderen kan je op 31 maart deelnemen aan de nacht van de steenuil. Zin om het dapperste uiltje van Vlaanderen te ontdekken? Tijdens de nacht van de steenuil maak je kennis met het kleinste en sympathiekste uiltje van Vlaanderen. De rakker met knalgele ogen heeft een voorliefde voor holle knotwilgen als broedplaats en wordt actief in de vooravond. Dit en nog vele andere zaken beleef je op de nacht van de steenuil. Alle activiteiten vind je op www.natuurpunt.be/nachtvandesteenuil

dieren
06 apr

Nachtvlinders in het wachtbekken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe
Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op onze Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
08 apr

Net terug uit Afrika

Organisatie Natuurpunt. Afspraak aan de kerk Vlekkemdorp, Vlekkem We maken een wandeling door Vlekkem en luisteren naar het lied van de gevederde blijvers en vogels die net terug zijn uit het verre zuiden. Info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
04 mei

Nachtvlinders in het wachtbekken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op onze Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
06 mei

Snoeidemonstratie in Kluisbergen

Op de snoeidemo legt een ervaren snoeier je de basisprincipes uit van het snoeien van fruitbomen. Op drie uur tijd krijg je de nodige praktische informatie waarmee je zelf aan de slag kunt om je eigen bomen te snoeien. Niet te veel theorie, maar duidelijk uitgelegd in de praktijk van de hoogstamboomgaard. In Kluisbergen betreft het een snoeidemonstratie met verwaarloosde pruimelaars. Deelnemen kost 5 euro per persoon voor inwoners van RLVA, 10 euro voor wie niet in het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen woont. Info en inschrijvingen: INFO@RLVA.BE of 055/207265. Interesse? Wacht niet te lang om in te schrijven, het aantal plaatsen per snoeidemo is beperkt.

cursussen en workshops
RLVA
13 mei

landschapswandeling in Aaigem

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 14u30 aan de kerk in Aaigemdorp. We vertrekken aan de kerk om kennis te maken met de verschillende landschappen. Info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

landschap
26 mei

over granen en meel

Organisatie RLVA en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender in het kader van het project 'Vuur doet leven' met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. We volgen een boeiende uiteenzetting over verschillende graansoorten, hét basisingrediënt van ons dagelijks brood. We bespreken voedings- en bakwaarden, oude en nieuwe gebruiken, fermentatie met gist en zuurdesem... Na de middag bezoeken we de wind- en rosmolen Te Rullegem (Herzele) waar de molenaar het volledige maalproces demonstreert. We sluiten af me een streekbiertje en een lekker stukje vers gebakken brood.

Minimum aantal deelnemers: 10 maximum aantal deelnemers: 22

Zaterdag 26 mei van 9u30 tot 16u, voorzie een lunchpakket
standaardprijs 15 euro, sociale prijs 3 euro.

inschrijven via deze link

cursussen en workshops
RLVA
01 jun

Nachtvlinders in het wachtbekken

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 22:00 aan het wachtbekken ter hoogte van Oudenaardsesteenweg 253, Erpe. Bij zonsondergang stellen we de nachtvlinderval op. Het doel is om zo veel mogelijk nachtvlinders te lokken, om ze te bekijken, te fotograferen en op naam te brengen. De volgende morgen, bij zonsopgang, bekijken we de vangst uit de nachtvlinderval. Achteraf voeren we de resultaten in op Waarnemingen.be. Bij slecht weer kan de activiteit geannuleerd worden. Kijk bij twijfel op onze Facebookpagina van Natuurpunt Erpe-Mere. Info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

dieren
09 jun

Bezoek aan het museum voor oudere technieken

Organisatie RLVA en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender in het kader van het project 'Vuur doet leven' met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, Vlaanderen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

We maken een busuitstap naar het MOT in Grimbergen voor een geleid bezoek. Het MOT richt zich op de technieken met een natuurlijke aandrijving, dat wil zeggen aangedreven door spierkracht (van mens en dier), waterkracht en windkracht. We krijgen deskundige uitleg over het bouwen van bakovens, volgen een maaldemonstratie in de Liermolen en een demostratie takkenbossen binden.

Minimum aantal deelnemers: 15, maximum aantal deelnemers: 25

Zaterdag 9 juni van 13u tot 18u30 standaardkostprijs 20€, sociale prijs 10€

Inschrijven via deze link

 

cursussen en workshops
RLVA
10 jun

Orchideeën bewonderen

Organisatie Natuurpunt. Afspraak om 9u30 aan Hof Ter Vaerent, Honegemstraat 139, Erpe.
Iedereen kent de orchideeën op de vensterbank. In de weide vinden we echter soorten die er volledig anders uitzien. Samen met andere bloemen zoals Echte koekoeksbloem en Ratelaar genieten we van een schilderachtige bloemenpracht.
Info: Peter D’Hondt 0477/88.97.46

planten
16 jun

leren tekenen: schetsen in en om de Boembekemolen

Organisatie Vormingplus Vlaamse Ardennen - Dender.

We onderzoeken stapsgewijs kijk- en tekenmethodes en trainen waarneming en tekenvaardigheid. We experimenteren en maken vorm- en materiaalstudies op ’ongebruikelijke’ ondergronden. In iedere les komt een andere techniek aan bod die we toepassen op het ons omringende landschap.

We maken snelle schetsen en grote, tragere tekeningen van bomen, zomerbloemen, het stromende water, vergezichten, grote en kleine dieren,… en uiteraard van de molen zelf. Het landschap, de rustgevende natuur en de stilte rondom de Boembekemolen brengen je in de juiste sfeer om met een getekend reisdagboek te starten. Je maakt kennis met een waaier aan technieken en eenvoudige maar verrassende materialen.

Een schetsboek A4  t.w.v. 5 euro is in de cursusprijs inbegrepen. Meer info en inschrijving via https://www.vormingplus-vlad.be/leren-tekenen-1

 

cursussen en workshops

Jouw activiteit op deze pagina?

Stuur je activiteiten rond natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen door naar info@rlva.be.