Speelnatuur

Op een natuurlijk speelplein staan geen kleurige speeltoestellen. Kinderen kunnen er wel spelen op en tussen slingerende paadjes, boomstammetjes, struiken, bosjes, zand en water. Dit zijn spelelementen die de fantasie van kinderen prikkelen.

 

Buiten spelen in de natuur is daarom goed voor de sociale, motorische en cognitieve ontwikkeling van een kind. Ze ontmoeten andere leeftijdgenoten, er is meer ruimte om te bewegen en ze worden heel creatief met de meest inventieve bouwsels als resultaat.

 

Sinds 2013 bouwt het regionaal landschap mee aan leuke speelzones in de streek: 

  • In Maarkedal (Puttene) en Kruishoutem (Marolle) werden op gemeentelijke terreinen echte natuurspeelzones gecreëerd. Op basis van de ideeën tijdens een buurtinformatieavond en creatieve brainstormsessies met scholen en jeugdbewegingen uit de buurt werden de ontwerpplannen opgemaakt. In Kruishoutem werd het terrein ingericht in het najaar van 2014, samen met de buurtbewoners, de jeugdbewegingen, de school: graafwerken voor de speelheuvels, aanplantingen van bosjes en fruitbomen, takkenril en bouw van de wilgenhutten. Voorjaar 2015 werd het terreintje in Horebeke ingericht. De aanleg van het meest uitdagende terrein - in Maarkedal - zal starten begin 2016. 

  • Op de Diggiehoeve in Brakel en in het speelbos in Zingem werdin het najaar 2014 een wilgentunnel opgebouwd.

  • Zes winnaars werden in 2013 geselecteerd bij de wedstrijd speelnatuur en wonnen 400€ om op hun speelplaats of jeugdterrein natuurlijke spelelementen in te bouwen.

 

Wat kan je zelf doen?

Wil je je eigen tuin natuurlijker, avontuurlijker en kindvriendelijker maken? Bijvoorbeeld met een insectenhuis, een minivijver, een natuurlijke zithoek, een wilgenhut, een eetbare tuin, een zelfgebouwde totempaal, een bloemenweide, een boomhut, nestkastjes…? Op deze site vind je alle concrete stappen.

 

Wil je mee ijveren aan speelnatuur in je schoolomgeving of in je buurt, dan vind je hier meer inspiratie:

 

Weg met de Nintendo’s, die vuile speelkleren aan en we zien elkaar op het natuurspeelplein!

 

 

De opbouw van know how rond speelnatuur is mogelijk dankzij de financiering vanuit het Leaderproject “Scharrelkids” in samenwerking met onze partner Centrum voor Natuureducatie.

logo leader